Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroroffer hedras med tyst minut

Annons

De flesta partiledarna befinner sig på onsdagen i Stockholm där de bland annat håller torgmöten vid lunchtid. Kristdemokraternas ledare Alf Svensson befinner sig i Malmö och håller klockan 12 en tyst minut i Kungalunden vid Gustaf Adolfs Torg.

Senare på dagen iakttar Stockholmsbörsen, och andra börser i Europa, två minuters tystnad från klockan 14.46. Det är tidpunkten för den första attacken mot World Trade Center i New York.

På kvällen deltar bland andra statsminister Göran Persson, moderatledaren Bo Lundgren, eventuellt folkpartiledaren Lars Leijonborg, representanter för flera av de övriga riksdagspartierna samt kungaparet och prinsessan Lilian i en minneshögtid i Engelska kyrkan på Djurgården, anordnad av den amerikanska ambassaden i Stockholm.

I övrigt sker inga officiella minnesstunder i Sverige. I Göteborg inbjuder Amerikanska kvinnors klubb till en minneshögtid med levande ljus på Gustaf Adolfs torg.

Vid den minneshögtid som äger rum på Manhattan representeras Sverige av vice statsminister Lena Hjelm-Wallén. EU representeras av ordförandelandet Danmark, med närvaro av statsminister Anders Fogh Rasmussen och utrikesminister Per Stig Möller.

Initiativet till de politiska partiernas manifestation här hemma togs av centerns partisekreterare Jöran Hägglund. Hans tanke var att samla partierna kring ett gemensamt agerande, ''för att undvika att göra partipolitik av terrorattacken den 11 september förra året''.

Miljöpartiet och vänsterpartiet väljer dock att inte bara hedra offren för terrorattackerna i USA. De tänker även hedra offren för USA:s krigföring i Afghanistan och andra terroroffer världen över.

Vänsterpartiet tar förmodligen upp angreppen på flyktinglägren Sabra och Shatila för nästan på dagen 20 år sedan, enligt partisekreterare Pernilla Zethraeus. Omkring 1 500 palestinska flyktingar dödades när den Israelstödda kristna milisen i Libanon angrep lägren.

P O LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons