Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorjakt i Natoregi förbereds

Annons

Försvarsminister Mikael Odenberg ser inga principiella problem med att Sverige deltar i en Natoledd antiterrorstyrka i Medelhavet.

Regeringen bereder för närvarande frågan om Sverige ska delta i Natos operation Active Endeavour (OAE) som ska bekämpa terrorism i Medelhavet.

En svensk korvett finns redan på FN-uppdrag i Medelhavet efter kriget i Libanon förra sommaren. Den ska dock snart kallas hem. Därför vill Odenberg överväga om korvetten i stället bör ingå i OAE.

Enligt försvarsministern så har den Natoledda operationen inget mandat att utöva våld.

Ett argument för att Sverige ska delta är att försvarsmakten får ytterligare möjligheter att träna samverkan med Nato.

Socialdemokraterna är kritiska till svenskt deltagande. Orsaken är att OAE är ett svar på 11 september-attackerna mot USA. Natoinsatsen bygger på försvarsalliansens artikel 5, som säger att medlemsländer ska komma till varandras försvar om ett attackerat Nato-land begär det.

Odenberg tycker dock inte att det är ett problem att Natos artikel 5 ligger till grund för insatsen i Medelhavet. Han påpekar att OAE är öppen för icke Natoländer och att Sverige har beslutet att delta i egen hand.

Odenberg kan inte säga när regeringen fattar beslut i frågan. I Försvarsmaktens budgetunderlag anslås 80 miljoner kronor för ett deltagande redan i år.

I försvars- och säkerhetspolitiken eftersträvar partierna i riksdagen en bred uppslutning. I detta fall kan dock regeringen säga ja utan socialdemokraternas stöd, menar Odenberg.

Moderaterna och folkpartiet är positiva till ett svenskt Nato-medlemskap. Men den borgerliga regeringsalliansen har enats om att frågan inte ska tas upp under denna mandatperiod. Odenberg bedömer att medlemsfrågan, även om hela alliansen skulle bli positivt till Natomedlemskap, inte heller på längre sikt kommer att väckas så länge socialdemokraterna säger nej.

TT

Mer läsning

Annons