Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroriserade sin familj

Annons

Paret gifte sig på 1970-talet. Hon var ung och accepterade mannens vilja. Han ansåg att hon skulle bli hemmafru. Sköta huset och ta hand om de barn som de tillsammans skulle skaffa.

Det blev början på en över 20 år lång mardröm för kvinnan. Mannen började snart visa sina aggressioner.

Han bröt ner hennes självförtroende och fick henne att sluta umgås med familj och vänner. Sedan började han knuffa, slå och hota henne.

I tingsrätten har kvinnan berättat hur hans behandling tog all kraft ur henne. Att hans agerande kramade ur henne all den styrka som krävdes för att gå.

Paret fick fem barn och även de har under åren utsatts för mannens oförmåga att kontrollera sitt humör. Några av barnen har utsatts för dödshot av pappan, medan andra bara blivit vittnen till hur han misshandlade deras mamma.

Tillsammans byggde barnen upp ett system. Ingen fick flytta hemifrån förrän nästa i syskonkullen var så pass stor, att den kunde skydda mamman.

Kvinnan lärde sig att acceptera tillvaron - att leva ett liv i skräck. Hon visste aldrig när han skulle slå. Bara att det skulle hända.

Vid ett tillfälle nöjde han sig inte med det. Medan kvinnan kräktes i toalettstolen utförde han ett samlag med henne. Hon ville inte och kunde inte försvara sig. Och han lyssnade inte.

Till slut orkade hon inte hålla sin situation hemlig längre. För en vän berättade hon om vad som egentligen hände bakom den fasad hon målat upp framför sitt hem. Efter det kontaktades polisen.

Mannen häktades den 3 april i år. Misstänkt för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning. För samma brott dömdes han i går av Falu tingsrätt till ett år och fyra månaders fängelse. I domen har rätten tagit viss hänsyn till att mannen lider av damp och adhd, vilket har försvårat kontrollen av aggressionerna.

Mannen ska även betala ett sammanlagt skadestånd till sin familj på 175 000 kronor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons