Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrordömd hävdar att han dödshotats

Annons

Australiern David Hicks, den förste Guantanamofången som dömts för terrorbrott, hävdar att han erkände enbart för att han hotats med döden.

Den 31-årige australiern fick förra veckan sin oväntat milda dom, nio månaders fängelse, sedan han erkänt att han hjälpt terrorister i Afghanistan.

I uppgörelsen skrev han även under på att han behandlats väl. Men i en edsvuren inlaga till brittisk domstol förra året ger han en helt annan bild av tiden i Guantanamolägret på Kuba, där han satt fängslad över fem år utan åtal.

Hicks berättar hur han slagits, sparkats och bespottats. Han berättar om skriken från andra fångar och om deras blåslagna kroppar. Han berättar att en pistol riktades mot honom under förhör.

"Jag insåg att om jag inte samarbetade med de amerikanska förhörarna riskerade jag att bli skjuten", skriver Hicks i skrivelsen som den australiska tv-kanalen ABC kommit över.

Hicks lämnade in redogörelsen som en del av underlaget för en ansökan om brittiskt medborgarskap i fjol. Ansökan avslogs.

Även Hicks far har tidigare berättat att sonen misshandlats under tiden som amerikansk fånge.

Militärdomstolen ville döma Hicks till sju års fängelse, men åklagaren och Hicks försvarare kom överens om att han ska avtjäna endast nio månader. I överenskommelsen gick Hicks också med på att inte stämma USA för misshandel.

TT

Mer läsning

Annons