Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terror i Iran

Annons

Pakistan skyddar terrorister, sade en iransk skriftlärd vid fredagsbönen i Teheran och syftade på gerilla i Baluchistan, som dödade 13 revolutionsgardister med en sprängladdning i Zahedan i januari.

Zahedan är huvudstad i den iranska provinsen Sistan-Baluchistan nära gränsen till Pakistan. Balucher bor på bägge sidor om gränsen och har ställt krav på större självständighet i bägge länderna.

De 13 revolutionsgardisterna dödades av en bilbomb. Under januari skedde också sammanstötningar mellan iranska säkerhetsstyrkor och baluchisk gerilla.

I tisdags hände det igen: fyra iranska poliser dödades och en fördes bort av baluchiska rebeller som enligt iransk uppfattning sedan flydde över gränsen till Pakistan.

Iran har länge hävdat att USA försöker beväpna gerillagrupper bland minoriteterna i Iran - kurder, balucher, azerbajdzjaner, turkmener och araber - mot centralregeringen.

Efter oroligheter i Baluchistan i januari kallades Pakistans ambassadör till utrikesdepartementet i Teheran. Länderna kom överens om att båda ska förstärka säkerheten vid gränsen.

TT

Mer läsning

Annons