Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terese lever sin dröm

Annons

Hästar och hästhoppning är Terese Jons stora intressen och hon har rönt stora framgångar när det gäller såväl utbildning av hästar och ryttare som när det gäller den egna ryttarkarriären.

-Det har blivit en del segrar och placeringar i olika sammanhang, säger hon anspråklöst.

Sedan 2003 driver hon ett eget företag med inackorderingsstall samt utbildningsverksamhet. Just nu finns det ett 40-tal hästar vid anläggningen i Bäckan och Terese nyttjar en stor del av åkermarken mellan Djurmo och Täktberget i Djurås.

-Min svärfar Ronny Arnberg har byggt och äger anläggningen, jag arrenderar och driver. Enbart bygget av ett ridhus om 20 x 60 meter är en satsning på över en miljon kronor och dessutom har stallet byggts ut med ett tiotal boxar om vardera nära tio kvadratmeter, berättar Terese, som nu jobbar mer än heltid som företagare, stallchef och boss.

-Det är viktigt att de unghästar och problemhästar jag rider in och vidareutbildar uppfattar mig som boss, men jag är rädd för att mina närmaste också tycker att jag är lite bossig, säger 25-åringen och skrattar.

Hon var bara åtta år när hon lånade sin första häst och fyra år senare fick hon sin första egna häst.

-Det är fantastiska djur, trevliga och smarta, tycker hon.

Att hennes arbetsdagar blir både många och långa har hon ingenting emot:

-Jag har ju förmånen att få ha mitt särklassigt största intresse som arbete. Då gör det heller inget att min lön inte är direkt skyhög, säger hon och tillägger snabbt att hon är nöjd med sin inkomst.

Att Terese har så många egna hästar beror på att hon köper, rider in, vidareutbildar och säljer hopphästar. Dessutom tävlar hon med egna hästar och även med andra personers hopphästar. Hennes bästa hästar just nu heter Zorrino och Ludvig.

-Vi tränar så snart jag har lite tid över. Fördelen med ett eget ridhus är att jag kan utnyttja de tider som blir över och att jag kommer att hinna förbereda mig bra inför tävlingssäsongen, säger hon.

Inför sommaren ska ridbanan byggas om och hårdgöras. Dessutom har Terese planer på att skaffa eller bygga en skrittmaskin för att ge hästarna möjlighet att motionera på ett enkelt sätt och under ordnade förhållanden. Inför framtiden är hon - hoppfull.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons