Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeuten: "Utan blir de apatiska

Annons

Åke Skoogh är musiker och utbildad inom FMT-metoden, funktionsinriktad musikterapi. Sedan ungefär 17 år jobbar han med funktionshindrade människor, som han kallar sina adepter.

Terapin har öppnat dörrar, inte minst för de gravt handikappade som på inget annat sätt kan uttrycka sig. Andra har fått hjälp med till exempel andnings- och sväljproblem, berättar Åke Skoogh.

Bland hans adepter finns människor med downs syndrom, cp-skador, autism och förståndshandikapp.

- Det finns gravt utvecklingsstörda människor som blir överlyckliga när jag jobbar med dem, och vi har kommunikation med musiken som medel.

Kommunikationen sker utan några ord. Åke sitter alltid vid pianot, och adepten sitter vid trummorna. När adepten ger en signal med trumman och får svar från Åke blir reaktionerna ofta överväldigande.

- I de flesta fall skiner de upp och blir jätteglada. Äntligen är det någon som förstår dem.

Vad händer med de som haft musikterapi nu?

- Samma fråga ställer jag. Jag vet inte. De kommer inte att få de möjligheter som jag har att stimulera dem till en utveckling.

- De här männsikorna kan inte arbeta. Det slutar med att de blir apatiska. Föräldrarna är väldigt upprörda, säger Åke Skoogh, och framhåller att det finns mycket god personal på kommunens dagcenter, men att nedskärningarna på bland annat hans tjänst kan får den personalen att knäa.

Vad ska du göra i stället?

- Kommunen söker nu vakanta tjänster där jag kan passa in. Kanske inom skolan, som musiklärare.

Vad tycker du om det?

- Jag tycker inte om det. Jag brinner för att få arbeta med de här människorna som har funktionshinder. Det känns fel att de ska ta bort det från de här individerna.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons