Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teologin är i centrum för professorn

Annons

Han har dalskt påbrå och han har länge haft sommarviste i Bjursås, där morfar var kyrkoherde. Prästerligheten ligger liksom i släkten jämsides med naturvetenskapen.

Far var kemist på hög nivå och nobelpristagaren Svanthe Arrenius var för övrigt ingift morbror. Medan vi nu är inne på de jordiska storheterna kan nämnas att Harald Riesenfeld under sitt rika vetenskapliga liv talat med den store Albert Einstein och Max Planck, han med kvantkemin.

Han var bara fjorton, unge Harald, när han bestämde sig för att bli präst. Han tog sin teologie kandidatexamen och prästvigdes för Västerås stift. Ett enda förordnande hade han, i Karbenning, men sedan tog den teologiska vetenskapen vid. Han skrev en doktorsavhandling på franska om Jesu förklaring, han fick en docentur och senare också en professur i Nya Testamentets exegetik.

Noteras kan att många är de präster i detta stift som gått upp i tentamen för honom. Med allt fog har de varit litet darriga i knävecken.

Sedan öppnade sig för Harald Riesenfeld ett nytt, men ändå hemtamt arbetsområde, det gigantiska arbetet med att komma med en nyöversättning av Nya Testamentet. Man skulle utgå från grundspråket, tidigare översättningar hade tyskan som bas. I sjutton år pågick detta arbete under Harald Riesenfelds ledning. Här vändes och vreds på varenda bokstav, man smakade av språkets följsamhet i munnen och nådde målet.

Uppdragen vid sidan om professur och översättarverksamhet har många. Han har varit inspektor för V-Dala nation (som har mottagning för honom med anledning av födelsedagen). Han var den förste ordföranden i Gahn-akademin med säte i Borlänge-Falun. Den bildades i slutet av 1980-talet i samband med att Teknikdalen invigdes, med uppgift att värna om tekniken och samtidigt vara uppmärksam på kulturen.

Givetvis har denne flitige man också hunnit med författarskap inom de egna intresseområdena. Bland annat har han för en festskrifts räkning fört samman teologin, påsken och astronomin, här har han fastslagit och fört fram i bevis Jesu död till år 33. Han har varit predikant bortåt trettio somrar på Loka brunn och han har rest vida på föredragsturnéer. Dessutom har han varit kapten i reserven med I 13 som bas.

För några år sedan lämnade Harald Riesenfeld prästämbetet och en tid senare konverterade han och övergick till katolicismen.

Någonstans i början av karriären fick Harald Riesenfeld ett stipendium med villkor att han skulle resa till Paris och läsa Nya Testamentet och grekiska. Det var på nerresan som han hade en av sitt livs upplevelser. Han fanns i Berlin under svenska kyrkans hägn under den omtalade hemska och "historiska" Kristallnatten, daterad till 9 november 1938. Det var då Hitler verkligen slog till mot judarna. Dagen efter blev också en skräckens dag med synen av brända synagogor och förstörda affärer.

Vilken nittioårig resa han gjort, Harald Riesenfeld!

INGRID THOR

Mer läsning

Annons