Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Templet på ön återuppstår

Annons


I början av 1920-talet revs skapelsen och sedan dess har byggnaden endast kunnat ses på gamla gulnande foton.

- Det känns fantastiskt att vi nu kan återskapa denna stiliga, men ändå anspråkslösa byggnad, som förgyllde miljön runt Ludvika herrgård, säger initiativtagaren, stadsarkitekten Göran O Sundell.

- Jag hade tankar på detta redan för sex-sju år sedan i samband med detaljplaneringen kring gröna Ludvika. Nu kan vi äntligen börja att genomföra våra planer, säger Sundell.

Brukspatron Carl-Edward Roth började på 1850-talet att anlägga en romantisk engelsk park i anslutning till herrgården.

Parken utbredde sig på andra sidan strömmen mot kyrkan och vidare ned mot Väsman. Än i dag går några stigar i sin gamla sträckning över "Rothens äng". Där syns också spår av den oerhört rika flora av importerade träd och buskar som prydde området.

- Det måste ha varit oerhört romantiskt för Ludvikaborna att få vandra i denna miljö. Här kunde man vandra genom dungar av ädla lövträd och cypresser. Jag har även hört att de som ville kunde få vila ut i grottor och lusthus eller gå över smala broar och spångar till de små tempelliknande husen på öarna i strömmen.

- Om allt går som vi tänkt oss kommer vi på sikt att kunna återställa mycket av det som har gått förlorat. Vi vet att området redan i dag är mycket omtyckt av det gamla Ludvika, säger Göran O Sundell.

Hela området runt Ludvika ström med Ludvika herrgård i centrum är i dag av riksintresse. Länsstyrelsen är hela tiden informerad av kommunens planering av området.

- Allt måste godkännas och jag ser inga problem med upprustningen av området. Det är kyrkan, ABB och VB energi som är markägare och alla ser positivt på våra planer.

Innan Roth anlade den engelska parken hade baron Carl Cedercreutz omdanat området efter franskt ideal. Detta med trappor, gångbro, lusthus och vackra planteringar med raka alléer upp mot Hammarbacken.

Den franska strama stilen förändrades sedan till den mer mjuka engelska när Roth började anlägga sin berömda park i mitten av 1850-talet. Det lusttempel, som nu får sin efterföljare, anlades förmodligen 1853.

- Vi vet väl inte riktigt exakt hur det såg ut. Med hjälp av gamla foton så tror vi dock ha hittat de rätta måtten.

- När jag såg en hund på ett kort var det lättare att uppskatta längden på den än på människorna.

- Det var mest kvinnorna som utnyttjade lusttemplet. Man stod där och samtalade och njöt av omgivningarna.

Allt kommer att uppföras i lärkträd. Träd som för övrigt har hämtats på Lyviksberget, som har en gynnsam mark för just lärkträd.

- Alla stolpar kommer att målas i gråvitt toning medan övrigt virke kommer att linoljas. Vi ska även ha belysning i mitten av templet.

0riginalfundamentet fanns kvar på den konstgjorda ön efter 150 år. Detta har nu förstärkts med närmare ett ton betong för att stå emot den starka vårströmmen.

- Tanken är att hela området ska rustas upp under de närmaste åren. Vi är övertygade om att det kommer att bli en attraktiv pärla för alla som vistas i denna unika miljö trots närheten till stadskärnan, utlovar stadsarkitekt Sundell entusiastiskt.

Mer läsning

Annons