Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia ska kolla sina telekiosker i Dalarna

Annons

Telia ska minska antalet

telefonkiosker i hela landet, men det är ännu osäkert hur många som försvinner i Dalarna.

- I september ska vi åka runt i Dalarna för att se efter vilka automater som används och inte, säger Ulf Höglund, divisionschef för offentlig telekom.

Antalet telefonkiosker är för många, anser Telia. I och med det ökande antalet mobiltelefoner finns i dag många automater som inte lönar sig.

- Det finns snart åtta miljoner mobilabonnemang i Sverige. Det är anledningen till att automaterna inte används så mycket längre, och vi har inte råd att låta dem bara stå och kosta pengar, säger Ulf Höglund.

Telias avdelning för offentlig telekom hade ett förlustresultat på 40 miljoner kronor förra året. För att få bukt med siffrorna minskar man inte bara antalet automater, utan höjer även priset.

Startavgiften på tre markeringar höjs till fyra markeringar.

Kostnaden per markering varierar beroende på vilket telefonkort man köper, men i snitt kostar en markering en krona. För inrikessamtal motsvarar en markering i 30 sekunder. - Tre minuters lokalsamtal kostade förut fem kronor, men i och med höjningen kostar det nu åtta kronor. Tre minuters rikssamtal har blivit en krona dyrare, då det bara är startavgiften som höjts där, säger Ulf Höglund.

När Telia tittat på automatanvändandet i Dalarnas län kommer varje kommun att få vara med i diskussionerna kring vilka automater som ska bort, och vilka som ska få vara kvar.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons