Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia plockade ned telefonautomat

Annons

Telia vill inte vänta på svar.

Utan föregående varning monterades kortautomaten i Gävunda ner på onsdagen. Trots att Telia lovat att den skulle få vara kvar om någon betalade cirka 6 000 kronor per år.

- Jag tycker det här handlar om löftesbrott, säger Ulla Holm som driver lanthandeln i Gävunda.

Kortautomaten har suttit placerad på lanthandelns yttervägg. För Söromsjöbygden, Gävunda med flera byar, har den utgjort en serviceresurs och viss trygghet för både bofasta och turister.

Telia jobbar dock krasst ekonomiskt och telefonautomater på landsbygden är enligt bolaget något som hör forntiden till. Därför ville Telia redan i januari, utan föregående varning, plocka ner automaten och frakta bort den.

Det blev protester från Gävunda och inte minst Ulla Holm och Telias divisionschef för kortautomater, Ulf Höglund, lovade att automaten skulle få vara kvar om någon betalade en kvartalsavgift på 1 500 kronor, eller 6 000 kronor.

Höglund menade att det motsvarar den kostnad Telia har för automaten, trots att den genererar en del inkomster till bolaget genom försäljningen av telefonkort.

Kostnaderna uppstår inte genom reparation av automaten. Den har aldrig utsatts för skadegörelse, enligt Ulla Holm.

I stället handlar det om interndebitering mellan Telias olika bolag och i det här fallet är det nätbolaget som ska ha sitt.

Alltnog.

Nu är automaten borta och Ulla Holm rasar.

- Ulf Höglund har informerats om att en ansökan skickats in till kommunen som i sin tur lovat stå för den här kostnaden. Han har också informerats om att den formella handläggningen av ett kommunalt ärende, från registrering till beslut, inte går över en natt. Han lovade avvakta den tiden.

- Det har Telia inte gjort och jag tycker det är oerhört fräckt och jag anser även bolaget gjort sig skyldigt till löftesbrott, säger Ulla Holm.

Han påtalar även det onödiga besväret och onödiga kostnaderna när beslutet om telefonpengarna från kommunen kommer och Telia förhoppningsvis återvänder till Gävunda med automaten.

Tidningen har förgäves sökt Ulf Höglund för en kommentar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons