Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teleoperatörer måste samsas om master

Annons

Tanken från statsmakterna var att de olika teleoperatörerna skulle samarbeta om master där det gick. Men det ville de oftast inte alls och Sverige höll på att få en mastskog då alla ville ha egna master.

För att råda bot på problemet kommer nu en ny lag om elektronisk kommunikation. En del i den gör det möjligt för landets byggnadsnämnder att tvinga teleoperatörerna till samarbete.

Om de fått nej på sin bygglovansökan kan de då ansöka hos Post- och telestyrelsen om samlokalisering i en annan mast om sådan finns. Det är sedan Post- och telestyrelsen som beslutar att den som har masten mot ersättning ska upplåta plats i den till den som vill dit.

Det här öppnar vägen för operatören Aktelo som tidigare fått nej av byggnadsnämnden i Falun på två av sina bygglovansökningar. Den ena vid Rogs strand och den andra i Österbyn. Båda ställena var olämpliga för master ansåg byggnadsnämnden.

Operatören 3GIS hade valt lämpligare platser i Rog och Österbyn och fick i går bygglov av byggnadsnämnden för dessa. Nu är det upp till Aktelo om man vill försöka få plats på de masterna.

Faluns bygglovchef Lars Nordström välkomnar lagändringen. Den ger både byggnadsnämnden och länsstyrelsen mer muskler att säga nej till en mast om man anser att placeringen är olämplig, anser han.

Men alla gånger går det inte att tvinga fram en samordning även om det finns en annan mast i området. Så var det i Bodarna söder om Attjärnbo. Där beviljade i går byggnadsnämnden Aktelo ett bygglov på grund av att den närliggande masten inte rymde fler operatörer. Byggnadsnämnden hoppas dock att Aktelo dimensionerar sin nya mast så att fyra operatörer ryms där i framtiden, så att inte ännu fler måste byggas just i det området.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons