Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefontips förhindrade knivmord i Hedemora

Annons

Det var strax efter klockan sex i går morse som en person ringde 112 till SOS Alarm i Falun och ville bli kopplad till polisen.

Vittnet berättade för radiooperatören på polisens länskommunikationscentral att en man som verkade påtänd av narkotika uppehöll sig i centrala Hedemora.

Avestapolisens utryckningspatrull fick larmet då det ännu inte fanns några poliser i tjänst vid stationen i Hedemora.

När patrullen anlände till Hedemora upptäckte den efter en stund en man som stämde med signalementet. Patrullen rapporterade klockan 06.35 att den gripit en man på Åsgatan och att han var beväpnad med en kniv. Mannen som är 31 år gammal är skriven på en adress i Ludvika. Han fördes in på polisstationen i Avesta klockan 06.55 och redan efter det första förhöret fanns det misstankar om så grova brott att en åklagare kopplades in.

Åklagaren anhöll senare på måndagen 31-åringen som misstänkt för förberedelse till mord, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Under det närmaste dygnet kommer åklagaren att fatta beslut om mannen ska begäras häktad.

En förundersökning har dragits i gång om förberedelse till mord. Eftersom det gäller ett mycket allvarligt brott är det total sekretess kring utredningen.

- Mannen som greps på Åsgatan var på väg till en speciell adress för att hugga kniven i en person. Mer kan vi inte lämna ut, säger Ola Belin som är stationsbefäl vid Avestapolisen.

Det fanns i går kväll inga uppgifter om 31-åringen åkt från Ludvika på måndagsmorgonen eller om han vistats i Hedemora under helgen.

Vid den fortsatta förundersökningen kommer polisen att kartlägga vilka personer som Ludvikabon har haft kontakt med i Hedemora. Han kommer också att få frågan om han var i stan för att ta livet av en person på grund av ouppklarade knarkaffärer.

Länets narkotikarotel och polisen i Ludvika kommer att medverka vid den fortsatta utredningen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons