Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonterror från psykklinik

Annons

Företrädare för JO och en statlig myndighetschef ska höras när en 40-årig patient på regionpsykiatriska kliniken i Växjö ställs inför rätta. Inifrån kliniken ska mannen ha terroriserat människor via telefon och internet.

Mannen, som är dömd till tvångsvård efter grova brott, tog 2005 kontakt med en rad personer via nätet. I offentliga register skaffade han sig kännedom om deras personliga förhållanden, kunskaper som han använde för att trakassera och grovt hota sina offer. En kvinna berättar för Kvällsposten att det vissa dagar kunde komma 30 sms och samtal med hot om plågsam död och sexuellt våld.

Hot riktades också mot befattningshavare på justitieombudsmannen (JO) och en statlig myndighetschef.

Fyrtioåringen nekar, men polisen har bevis i den mobil och dator som beslagtagits hos honom på sjukhuset. Det är ännu inte bestämt när rättegången ska hållas.

I ett annat ärende på Växjökliniken laddade en dömd pedofil hem barnporr. Fallen har aktualiserat frågan om dömda psykpatienter ska få ha tillgång till dator och mobil. Ironiskt nog kritiserade just JO klinikledningens beslut att beslagta mobiler. Den socialdemokratiska regeringen föreslog att en läkare ska kunna besluta om tillfälliga mobilförbud.

TT

Mer läsning

Annons