Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikbod fråga för länsstyrelsen

Annons

Den 16 februari gav byggnadsnämnden bygglov för en teknikbod för bred-band. Den 2,71 meter höga och 2,38 meter breda boden fick placeras på på Bergvik Skogs mark i Brunnsvik.

Grannarna Nils-Erik Nordqvist och Christer Broberg har nu överklagat bygglovet till länsstyrelsen. Nordqvist har omtalat att han finner den tänkta placeringen olämplig ur flera aspekter.

Nordqvist har bland annat påpekat att boden placeras nära ett område med stora sälgar som skulle kunna utgöra livsmiljö för den sällsynta vitryggiga hackspetten. En annan invändning är att det är fel att sätta upp teknikboden i en del av det gamla Lekombergs gruvområde.

Som NLT tidigare redogjort för anser de klagande att Teracom borde placera utrustningen för bredband i den stora telebyggnad som redan finns på Brobergs tomt.

Teracom har avvisat detta med motiveringen att Telia kräver för hög avgift/hyra.

Nordqvist har som alternativ föreslagit att Teracom bygger en friggebod och carport på hans tomt och att Teracom får nyttja halva friggeboden medan Nordqvist kan använda resterande delar.

- Vi sätter upp bodar som är fabriksbyggda och färdigmonterade. En platsbyggd anläggning kostar mer och det skulle inte heller kännas bra att bygga ekonomibyggnader åt privatpersoner och sedan kombinera detta med någon slags hyresavtal, sade Christer Elstorp vid Teracom i en NLT-intervju den 1 mars.

Vid sitt möte den 16 mars beslöt byggnadsnämnden att stå fast vid tidigare beslut. Papperen skickas nu till länsstyrelsen för vidare handläggning.

Bråket kring teknikboden medför att utbyggnaden av bredband till Sörvik-Brunnsviksområdet försenas.

Enligt kommunens ursprungliga planer skulle området ha anslutits från den 1 januari i år, ett datum som på grund av stridigheterna har reviderats till den 1 juni.

Nu är det risk för att premiären för bredband skjuts ytterligare på framtiden. Boende i området med behov och intresse av snabba datorkommunikationer har i insändare i NLT redan uttryckt besvikelse och irritation över att parterna inte kan komma överens.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons