Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik&vetenskap: Till sist Vilse bland currykryssen

Annons

Hur är det egentligen med currykryss, kristallterapi, reinkarnationsteorin, tarotkort, homeopati och liknande företeelser?

Världen är full med läror, terapier, trossatser utanför den klassiska forskningens område.

Det har alltid funnits vidskepelse. Att tro att det mesta av detta har rensats ut i takt med forskningens landvinningar, höjd utbildningsnivå och ökad levnadsstandard är tyvärr fel.

När New Age-profeterna gjorde sitt intåg på 80-talet och intresset för nyandlighet vaknade i samma veva översköljdes vi av en mängd nya läror, tekniker och trossatser.

Antalet har inte blivit mindre sedan dess. Tvärtom, vår ökade rörlighet och möjligheterna genom internet har ytterligare bidragit till diverse exotiska läror.

Melodin har varit att var och en får bli salig på sin tro. Den moderna människan plockar lite här och lite där för att skaffa sig sin egen tro och livsstil.

Det stora utbudet av utövare och konsumenter av dessa pseudovetenskapliga yttringar är bevis nog för hur stor del av befolkningen som lockas av alla dessa läror. Spännvidden är stor, från cyniska bluffmakare som bara är ute efter att dupera och tjäna pengar till folk som ärligt och uppriktigt tror på vad de håller på med.

Lite botaniserande i internets frodiga undervegetation i ämnet kan vara både roande och skrämmande.

Tack och lov finns det dock ett och annat vattenhål för den skeptiske.

Föreningen Vetenskap och folkbildning (http://www.physto.se/~vetfolk/) har till syfte att främja vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Varje år utser föreningen "Årets folkbildare" och "Årets folkförvillare".

The Sceptic's Refuge (http://www.skepdic.com/) har ett lexikon utlagt på nätet med över 400 uppslagsord. Den börjar med Abracadabra och slutar med zombier. Däremellan kan man studera företeelser som Area 51, aromterapi, Bachs blomsterterapi, kristallkrafter, öronljus, homeopati, Uri Geller och psykokinesi, för att ta några exempel.

Innan ni kastar er över e-postprogrammen för att tala om för mig något av de nämnda företeelserna faktiskt fungerar, och att ni har bevis för det, ber jag er att gå till James Randis hemsida. (http://www.randi.org/) Då kan ni även bli rika.

Han lovar nämligen en miljon dollar till den som bevisa att han eller hon besitter övernaturliga krafter. Bevisningen måste ske under vetenskapligt kontrollerbara former.

Penningpriset har funnits i bra många år och det är många som ställt upp, men hittills har ingen lyckats. Randis penningpris är inte det enda, men det kanske mest kända.

Har ni lyckats plocka åt er miljonen är det bara att fortsätta till en del andra organisationer liknande Randis som inrättat liknande penningpris. Gemensamt för dem alla är att penningsummorna hittills ligger orörda på banken.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons