Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik&vetenskap: Teleportering på riktigt

Annons

Teleportering är ett vanligt begrepp inom science fiction-genren, inte minst i de populära Star trek-filmerna där material och manskap i ett ögonblick strålas mellan moderskeppet och diverse fientliga världar.

Därför var det med både förvåning och förtjusning man kunde ta del av att forskare nu lyckats med detta konststycke i verkligheten. Enligt en artikel i den ansedda vetenskapstidskriften Nature har experiment med teleportering gett goda resultat både vid National Institute of Standard and Technology (NIST) i Boulder, Colorado och universitetet i Insbruck i Österrike.

Man skulle kunna tro att ordet "teleportering" i dessa sammanhang är något som lagts till av fantasifulla rubrikmakare, men faktum är att ordet används av forskare, om än kanske i en lite annan mening än i science fiction-genren.

Till skillnad från Star Trek, där man med teleportering skickar faktiska fysiska objekt mellan olika platser innebär termen i forskarvärlden att man överför kvanttillstånd mellan olika atomer. Det rör sig alltså om väldigt små objekt och korta avstånd.

Bakom tekniken ligger ett fenomen som självaste Einstein kallade "spöklikt". Två partiklar kan "kopplas" till varandra så att om egenskaperna på den ena förändras så görs det även det på den andra, omedelbart och på ett förutsägbart sätt. Detta utan någon uppenbar förbindelse mellan de båda partiklarna.

Vad kan då detta användas till?

Tja, forskningen bedrivs inte i första hand för att underlätta framtida gods- eller persontransport. Däremot kan teleporteringen komma till användning i den hägrande kvantdatorn.

Att kunna utbyta information omedelbart mellan två punkter på en processor är naturligtvis värdefullt.

Den gäckande kvantdatorn ligger ännu många år fram i tiden. Om det går att tillverka en kvantdator kommer den i ett slag att slå ut allt som finns i dag vad gäller datorkraft. En processor, inte större än en sockerbit skulle utklassa allt vad vi har i datorväg i dag. För att nå dit utnyttjas flera av de märkliga egenskaper som kvantfysiken visar på. Ett exempel: I en vanlig dator är den minsta mängd information en bit, som kan vara antigen 1 eller O.

En kvant-bit, eller qubit som

den kallas, kan vara både och

och - samtidigt. Den som vill

läsa mer om experimenten

med teleportering kan

besöka NIST hemsida:

http://www.nist.gov/

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons