Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik&Vetenskap: Jakten på en teori om allt

Annons

Två av de mest omvälvande teoribyggena från förra seklet är Einsteins båda relativitetsteorier och kvantfysiken. Båda har på ett dramatiskt sätt förändrat vår syn på världen och båda har visat sig vara värdefulla instrument i människans jakt efter att förstå sin omgivning. Kvantfysiken är mycket användbar i studiet av det lilla, som atomer och elementarpartiklar. Relativitetsteorin passar utmärkt för det stora, som solar och galaxhopar.

Mycket av det som sägs i relativitetsteorin och i kvantfysiken strider mot det mesta av vad sunt förnuft och invanda föreställningar lärt oss.

Det finns dock en hake. De båda teorierna passar inte ihop. Den värld som Einstein målade upp är oförenlig med den värld som Niels Bohr, Werner Heisenberg och de andra kvantteoretikerna räknade fram.

Einstein var mycket skeptisk till kvantfysiken. Hans berömda uttalande "Gud spelar inte tärning", är riktat mot den osäkerhet och slumpmässighet som finns inbyggt i kvantmekanikens värld.

Att två så fantastiska teoribyggen är oförenliga är naturligtvis irriterande, speciellt om man har ett vetenskapligt synsätt på saker och ting.

Att på något vis lyckas med att förena de båda teorierna och få till en teori om allting har blivit något av den moderna fysikens heliga Graal.

Många menar att fysikerna lyckats med detta, eller åtminstone är på god väg att lyckas i och med strängteorin.

Vad är då strängteorin och hur ska man bära sig åt om man vill lära sig något om den?

Den som har tampats för att få ett hum om relativitet och kvantfysik ska finna att man med strängteorin förflyttas till ett universum som är än mer komplext och gåtfullt, en värld fylld av vibrerande strängar och där rummet består av betydligt fler än tre dimensioner.

En bra bok att hålla i handen när man ger sig i kast med strängteorin är Brian Greenes Ett utsökt universum. Trots ämnets kvistiga natur har boken blivit en bästsäljare. Och även om man inte gjort en film av den har det i alla fall blivit en populärvetenskaplig tv- serie. Brian Greene är matematiker och fysiker vid Columbiauniversitetet och en av världens ledande strängteoretiker.

Han är också skicklig författare och pedagog som på ett lekfullt sätt hjälper läsaren att få ett hum om vad strängteorin är.

Man kanske inte är så mycket klokare när man läst boken. Däremot har man fått en glimt av värld så komplex och så fylld av paradoxer och märklig skönhet att man nästan kippar efter andan. Och det är inte det sämsta!

Fotnot: Flera läsare har hört av sig efter krönikan om boken Salt av Mark Kurlansky, Även om inte jag har sett någon svensk översättning så har flera andra gjort det. Boken ska till och med komma ut i pocketversion i höst.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons