Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik för 23 miljoner

Annons

Det handlar om cirka 23 miljoner kronor, pengar som ska användas på rätt sätt, anser ordförande i Ore Intresseförening, Lars Westerlund.

- Det system som kommunen planerar är ett ADSL-system där man suger ut det sista som går ur de gamla kopparledningarna är hopplöst ute.

- Idag finns många tekniker för riktigt bredband. Radiolänk med accessdel och med fiberoptik. Mellan Furudal och Dalfors finns till exempel två teknikbodar för fiberoptik.

- Flera kommuner gör samma misstag. Telias ADSL är för svag jämfört med andra bolag som till exempel kan använda elnätet och få ut betydligt större effekt. Om kommunen vill ha nyetableringar av dataföretag och även andra företag, satsa på utbildning och så vidare behövs en snabbare uppkoppling.

- För utbyggnaden till enskilda fastigheter får abonnenter 50 procent i rabatt av kostnaden som i sin tur är avdragsgill i deklarationen.

- Glesbygden har fått en chans att konkurrera med storstadsregionerna eftersom utbyggnaden där avstannat sedan IT-bubblan sprack. När den andra vågen kommer måste vi ligga i fronten och ha den bästa tekniken, anser Lars Westerlund.

- I Ore Intresseförening har vi till och med diskuterat att gräva ned fiber runt Oresjön ideellt, berättar han.

- Vi kommer att få cirka 23 miljoner statliga pengar för att bygga ut bredbandet i hela kommunen, vilket är ett länsomfattande EU-projekt. Upphandlingen sker i vår.

- Telefonledningar, kopparledningar, radiolänk, elledningar, satellit, gräva fiberoptisk kabel, ekonomiska faktorer bestämmer vilken teknik man väljer. Rättviks kommun väljer sannolikt flera olika tekniker vid upphandlingen, säger Bertil Enmyren, kanslichef på Rättviks kommun.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons