Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tejpen i fokus igen

Annons

Brandts advokat, Per Borgblad, förklarade att Jan-Erik Brandt ogillar åtalet fullt ut förutom att han vid ett tillfälle gett Marie Samuelssson en örfil.

- Händelsen är att betrakta som ringa och jag menar att gärningen därför är preskriberad, sade Per Borgblad.

Åklagaren å sin sida redogjorde metodiskt för hur misstankarna mot Jan-Erik Brandt växte sig allt starkare ju längre utredningsarbetet om försvinnandet pågick och hur de slutligen, efter att Jan-Erik Brandt gripits och husrannsakan inletts, påträffade den mördade, strypt och nedgrävd intill en vägg vid den egna bostaden.

- Vi hade kommit fram till att relationen inte var så bra som Jan-Erik berättade, sade Sohlberg och redogjorde även för hur tidigare flickvänner berättat om Brandts våldsamma beteende.

- Två av berättelserna är så konkretiserade att jag väckt åtal för misshandel, sade Sohlberg.

De bevis, som ändå anses vara de tyngsta är det fingeravtryck som påträffats på en tejp runt den paketerade kroppen, att i stort sett alla föremål som påträffats i graven kunnat knytas till bostaden samt de märkliga turer som omger den klubbjacka som påträffades under husrannsakan och som Jan-Erik hävdat att Marie var klädd i när hon försvann.

Förmiddagens förhandlingar avslutades med att försvararen Per Borgblad gjorde en utförlig redogörelse över bakgrunden i parets förhållande och för tiden då Marie försvann. Han lade stor vikt vid att hela åtalet är uppbyggt på indicier.

- Ingen, förutom gärningsmannen, har sett Marie bli mördad eller nedgrävd och det finns inte heller något som visar att hon mördats i bostaden. Vem som helst har dessutom kunnat ta sig in i pannrummet där det som påträffades i graven fanns placerat, sade Borgblad som anser sig kunna påvisa detta på ett tydligt sätt under dagens syn på plats i Äppelbo.

Han hänvisar också till de vittnen som gjort iakttagelser av en mörk bil i området under natten och om en rad andra märkliga omständligheter som polisen inte kunnat reda ut.

Det var ändå först under eftermiddagens förhör som det hettade till ordentligt. Sohlberg pressade Brandt hårt om kvällen då Marie försvann.

- Du ringde två samtal strax efter den tid då du påstår att Marie gått hemifrån. Var det för att förvissa dig om att ingen skulle komma?

- Det är inte så att du blev så arg på Marie att du lade de här sladdarna om hennes hals, ströp, paketerade och grävde ned henne?

Hårdast pressade han Jan-Erik Brandt med frågor kring den gömda klubbjacka som påträffades i en trälåda bland motordelar.

- Varför berättade du inte om jackan för polisen? Var det för att du ljög och för att du var för snål för att kasta den? Du anhölls som misstänkt för mord på din sambo men tar ändå inte fram den gömda jackan?

- Du säger att du inte dödat någon. Saker i graven och mord-redskapet kan knytas till ditt hem, ditt fingeravtryck på tejpen, skospår. Hur kan ditt fingeravtryck finnas på tejpen?

- Jag går och lägger mig, Marie går ut. Jag har inte dödat någon!

- Men fingeravtrycket?

- Det kan inte vara en anledning till att låsa in någon för resten av livet!

- Har du någon förklaring till att telefonen finns runt Maries hals?

- Någon måste ha gått in...

- Försök att ge en teori om hur Marie har dödats.

- Det vet jag inte.

- Sakerna kommer från ert hem. Varför?

- Om ni får tag i den som mördat min sambo så kanske ni kan få svar på det. Det kan te sig märkligt, men jag har ändå inte mördat min sambo!

Här avbryter rättens ordförande förhandlingen och meddelar att rättegången återupptas idag med syn på plats i Äppelbo.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons