Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tedans - en nyhet på årets Borlängefest

Annons

Måndag 5 och tisdag 6 juli är av tradition de inledande dagarna på fotbollsturneringen Dalecarlia Cup på Sportfältet. För att ge gäster och Borlängebor lite extra festlighet arrangeras nu för sjätte året i rad Borlängefesten i Borlänge centrum.

- Nytt för i år är restaurang Bolanche och några sponsorer är garanter för festen som vi hoppas ska bli lyckad, säger Benny Astor.

Förr om åren har Borlängefesten lockat tusentals intresserade, mellan 7 000 och 8 000 människor som njutit av musik och god mat.

- Vi kalkylerar med cirka 3 000 besökare varje dag, säger Benny Astor.

Vilka som kommer att framträda på scenen är i dagsläget inte riktigt klart. Men det handlar både om lokala och svenska grupper.

Ett band som brukar finnas på Borlängefesten är showrockbandet Rydell & Quick, de kommer också i år.

Trots att så många människor samlas på ett och samma ställe har det aldrig varit några större bråk som behövt polisingripanden.

Festområdet som inhägnas kvällstid är från Handelsboden efter Sveagatan, Stationsgatan från Turistbyrån ner till Duka. Borganäsvägen från Apoteket och ner till hörnet vid Wedins skor.

Ungefär mitt på Stationsgatan sätts ett stort tält upp för cirka 200 sittande matgäster. I tältet blir det någon av dagarna dans på eftermiddagen.

- Sedan blir det dans mellan varje artistuppträdande. Nytt för i år att det en eftermiddag blir vad vi kallar tedans, säger Loa Anderzon, som arrangerar tillsammans med Benny Astor.

I år kommer det även att finnas inbjudna knallar, mest hantverkare och lokala.

- Vi satsar också mycket på internationell mat, typ langos, paella, gulasch och tex mex.

- Och än finns det platser ifall det finns fler knallar som vill medverka, säger Loa Anderzon.

Under Borlängefesten kommer också Borlänges eget Fredspris att delas ut. Vinnaren får en check på 2 000 kronor och de som tidigare fått priset är bland annat Youth at risk och Fältfritidsledarna.

Lite av försmak på centrumaktiviteter blir det redan fredagen den 2 juli då Yankee car club, YCC, arrangerar den klassiska cruisingen i centrum med gamla bilar, företrädesvis amerikanska.

YCC arbetar även för att få till stånd typisk musikunderhållning från två scener, vid Turistbyrån och Jussi Björlings torg.

Dagen efter, den 3 juli, blir det streetrace på avlysta Dala airport. Än har man inte alla detaljer klara men arrangörerna hoppas på flera tusen intresserade åskådare.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons