Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tecken på avspänning USA-Syrien

Annons

Inom ett par veckor reser en av USA:s biträdande utrikesministrar, Ellen Sauerbrey, till Damaskus. Det blir första gången på två år som en så högt uppsatt amerikan besöker Syrien.

President Bush har i det längsta undvikit direkta kontakter med regeringarna i Iran och Syrien och drog bort sin ambassadör från Damaskus 2005 efter mordet i Beirut på förre premiärministern Rafiq al-Hariri, som misstänks ha utförts av syriska agenter.

När Irak tidigare i veckan meddelade att USA inbjudits till en konferens i Bagdad tillsammans med andra länder och bland dem Iran och Syrien, drog iakttagare slutsatsen att USA har ändrat sina riktlinjer.

Utrikesminister Condoleezza Rice och utrikesdepartementets talesman Sean McCormack förnekade det med kraft.

På torsdagen meddelades att Sauerbrey, ansvarig för flykting- och befolkningsfrågor, reser till Damaskus för att diskutera "humanitära frågor i samband med irakiska flyktingar". Hon färdas tillsammans med en företrädare för FN-organet UNHCR och har fått uttryckligt tillstånd att träffa företrädare för den syriska regimen.

McCormack förminskar även denna gång betydelsen av att USA nu vill samtala med syriska myndigheter. Det handlar inte om ett verkligt närmande, bara om den enskilda frågan angående irakiska flyktingar i Syrien, säger han.

Under krisen i Irak, som utlöstes av USA:s angrepp 2003, har 600 000 irakier flytt till Syrien och lika många till Jordanien, säger McCormack.

FN hävdar att en miljon irakier finns i Syrien.

USA har kritiserats för att negligera flyktingfrågan och lägga alla resurser på kriget. I januari reagerade USA genom att meddela en rad åtgärder i flyktingfrågan, bland annat ett stort bidrag till FN:s flyktingorganisation UNHCR och erbjudandet att låta 7 000 irakier komma till USA.

Sauerbrey besöker också Jordanien och ytterligare länder i regionen under sin resa.

TT

Mer läsning

Annons