Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterpjäs med lek och allvar

Annons

Frisören spelas av Bengt Emil Johnson. Han är ingen stjärnskådespelare, men i tisdagskvällens föreställing gör han en tapper insats. Han svarar syrligt på frågor från den besvärlige kunden, som kommit för att klippa sig på sin dödsdag. Samtalet handlar om livet. Den besvärlige kunden undrar om frisören och hans hustru är lyckliga, och återkallar minnen från sitt eget liv. Men han är glömsk.

Bredvid frisören och den besvärlige kunden tjuvlyssnar hustrun, medan hon permanentar håret på en kvinna. Emellanåt blir hon indragen i samtalet, när den besvärlige kunden tvingar henne att prata. Det visar sig snart att hennes inre inte är lika polerat som hennes yttre. Hon bär på en sorg, trots att hon har både jobb och man.

Den besvärlige kunden spelas av Åke Lundeberg, och frisörens hustru av Eva-Lena Larsson. De är bägge lysande, i synnerhet tillsammans. När den besvärlige kunden brister ut i "Internationalen" är det svårt att hålla sig för skratt, liksom det är svårt att inte bli berörd när hustrun lyssnar på ljuden från en skolgård, i avsaknaden av egna barn.

Växlingen mellan lek och allvar är utmärkande för pjäsen. Werner Aspenström har skildrat livet som det ser ut, och regissören Kerstin Ståhl har tagit fasta på dess ytterligheter. Som en distanseringseffekt à teatergurun Bertolt Brecht låter hon skådespelarna agera kör två gånger under pjäsens gång.

"Hos frisören - eller glömskan växer fortare än håret" ställs frågan "vad är lycka". På scenen ges inget svar, det ska var och en i publiken komma fram till själv. Men Wernerteatern sätter tankarna i verksamhet.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons