Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern behöver större publik

Annons

Vi vill bara klargöra att skattefinansiering av kulturen innebär att den som har hög inkomst subventionerar mer per biljett än den som har låg inkomst.

Det tycker vi är ganska rättvist. I storstäderna bor flest höginkomsttagare, i Dalarna betyder det Falun och Borlänge.

Här i Dalarna har befolkningen förmånen att ha en länsteater som turnerar med flera av sina föreställningar. Det kostar pengar. Och publiken är inte lika stor på de små orterna som i städerna. Det är en förklaring till att varje teaterbiljett subventioneras mycket, jämfört med till exempel Stockholm. Om Dalateatern endast ville förbättra statistiken kunde man köra barn och ungdomar från hela Dalarna till Dalhalla för några föreställningar per år.

Det skulle förändra rubrikerna i Svenska Dagbladet.

Men frågan om skattesubventioner handlar egentligen om hur kultur, och i detta fall länsteatern, ska finansieras, och vilka människor ska ha möjlighet till en teaterbiljett.

Är kulturinstitutionerna till för rikt folk? Faktum är trots alla satsningar som görs på kulturområdet, att det inte är fler från lägre medelklass och arbetarklass som utnyttjar spetskulturen. I stället har kulturen blivit än mer betydelsefull för en ganska begränsad grupp kulturaktiv medelklass.

Därför tycker vi i vänstern att det är angeläget att aktiva insatser görs för att nå grupper som vanligtvis inte söker upp kulturinstitutionerna av sig själv. Helt klart är att kulturinstutionerna ständigt behöver förnyas för att kunna lyckas med detta.

Att närma sig publiken och utveckla konsten i dialog med de människor man vill glädja och kommunicera med, är en del av förnyelsen menar vi.

Vi är många som är övertygade om kulturens betydelse för människans välbefinnande. Otaliga argument och exempel finns för vilka effekter ett rikt kulturliv åstadkommer hos folket, samhället, ekonomin och turismen.

Bättre hälsa, gemenskap, stärkt social tillhörighet, större förståelse för medmänniskor, starkare, lyckligare, rikare och gladare helt enkelt. Dessutom innebär kulturen som sådan en tillväxtfaktor för länet med arbetstillfällen som skapas både för kulturutövarna och för alla dem som ska ge service till de turister som kommer hit till vårt kulturlän.

En länsteater i Dalarna behöver resurser för att kunna vara utmanande, och förnyande. Att spränga gränser, och vara en motvikt till de kommersiella utbuden, att ha möjlighet att experimentera och utveckla, kanske inte alltid har ekonomisk lönsamhet. Men är nödvändigt både för den konstnärliga utvecklingen och för att vara en inspirationskälla till alla amatörteaterutövare. Detta ställer sig vänstern helt positiv till.

Rubrikerna om biljettsubventionerna är framförallt en påminnelse om vad Dalateatern nu måste prioritera. Vi menar att teatern snarast måste undersöka och vidta åtgärder för att nå visionen om Dalarna som ett kulturlän också när det gäller publikens tillströmning till teatern.

Naturligast vore att man samverkar med de föreningar som får bidrag via folkrörelserådet. Det är där den största kännedomen borde finnas om publiken på olika platser i vårt län. På det viset skulle man också finna andra spelscener än de traditionella samlingslokalerna.

Länsteaterns syfte med sin verksamhet är trots allt i huvudsak att roa och oroa länets bofasta befolkning även sedan semesterfirarna åkt hem och publikdragande artister återvänder till storstäderna.

Därför behövs både skattesubventioner och en större publik för att lyckas.

BIRGITTA LUNDKVIST

Mer läsning

Annons