Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Teaterbesök kan förlänga livslängden

Annons

Hälsa och miljö går hand i hand. Att gå på bio, träffa vänner och vara ute i naturen förbättrar hälsan, miljön och samhället menar Tommy Fredriksson och Johan Hallberg.

Medicin för ett hållbart samhälle är temat när konsumentföreningen Svea bjuder in till föredrag i ABF-lokalen i Hedemora.

För en fullsatt sal berättar friskvårdarkonsulent Tommy Fredriksson och distriktsläkare Johan Hallberg om hur saker vi gör i vardagen kan påverka samhället och miljön.

- Vi bidrar alla till hur Hedemora kommun mår, säger Tommy. Vi har ansvar för framtida generationer och hur deras miljö ska se ut.

Grundtanken är enkel. Det vi gör för att förbättra vår egen hälsa påverkar också miljön och samhället runt omkring oss positivt. Om vi till exempel går och cyklar i stället för att åka bil får vi själva en bättre hälsa och minskar samtidigt luftföroreningarna. Vi verkar också för en tryggare trafikmiljö och skapar möten med andra människor.

- Det är inte svårt, säger Johan Hallberg. Fem frukter eller grönsaksportioner om dagen förbättrar hälsan. Det går åt mindre energi till grönsaksodling än till att hålla köttdjur. Om vi gynnar lokalt odlat mår närområdena bra och transporterna blir kortare.

Det behöver inte vara stora saker som ska förändras förklarar Johan:

- Besök vänner som du inte träffat på länge. Var ute i det gröna. Verka för fler grönområden i staden, vilket ger naturliga mötesplatser. Dessutom motverkar natur- och djurkontakt stress.

Kulturen är också viktig. Bio- och teaterbesök kan förlänga livslängden menar Johan. Kultur skapar välbefinnande och hjälper till att hålla ihop samhället.

Att lägga om livstilen är enklare sagt än gjort. Därför är det bra att börja i liten skala råder Tommy Fredriksson.

- Gör en handlingsplan. Sätt ett mål och planera hur du ska göra för att nå målet. Våga spränga gränser och sätt spännande mål. Det är aldrig för sent.

AMANDA SÄFSTRÖM

Mer läsning

Annons