Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taximygel tvingar fram en beställningcentral

Annons

När kommunen nyligen handlade upp taxiservicetjänster visade det sig att anbuden på färdtjänsten gör att resorna i genomsnitt blir 16 procent dyrare i transport med personbil och 23 procent dyrare i specialfordon.

Precis som tidigare har det varit den färdtjänstberättigades val med vilket bolag man vill åka.

Men nu aviseras förändringar. För förvaltningschefen Nils Nyström kom inte NLT:s uppgifter från en chaufför som tröttnat på taximyglet som någon överraskning.

Men Nyström berättar att man aldrig ertappat någon åkare med att falskdebitera färdtjänstresor där kommunen fått betala för en tom bil som någon handikappad påstås har rest med.

Inte heller var det första gången som Nyström hörde påståenden om att anhöriga med taxiåkares goda minne åker färdtjänst utan att vara berättigade till det:

- Men därifrån till att gå ut och anklaga någon är steget långt. Dessutom är vi av regelverket förhindrade att med den färdtjänstberättigade kontrollera om de varit ute och åkt eller inte. 60 000 resor om året, det kan man inte kontrollera. Men jag tror nog att de flesta chaufförerna sköter sig, säger Nyström.

Han berättar att en beställningscentral med samordning likt Landstingets sjukresor tidigare diskuterats tillsammans med Dalatrafik men att den avvisats av kostnadsskäl.

- Sådana här uppgifter tvingar fram en beställningscentral.

Bortsett från mygelmisstank-arna så är det stora bekymret de prishöjningar som Taxi fått igen-om med avtalet.

- Vi har en budget för färdtjänsten på fem miljoner kronor och är ålagda att spara. Det här avtalet fördyrar färdtjänsten med en miljon kronor.

- Ytterst drabbas de färdtjänstberättigade, de som har behov av tjänsterna genom att vi måste höja egenavgiften.

- I dag är avgiften för färdtjänst lägst 20 kronor och därefter 25 procent av taxameterpriset. Vi går nu fram till budgetberedningen med en begäran om att höja egenavgiften till antingen lägst 30 eller 40 kronor.

- Men det var innan vi visste om det nya taxiavtalet och bara hade sparbetinget att arbeta på.

- Höjer vi med den lägre summan 10 kronor så handlar det om en kostnadsfördyring inom färdtjänsten på en halv miljon kronor, säger förvaltningschefen Nils Nyström, som förutsätter att taxi-bolagen som kommunen anlitar till färdtjänsten sköter sina kort så att det inte förekommer vare sig skattefusk eller svartåkare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons