Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiledare fick villkorligt

Annons

Droskägaren erkände att han tilllåtit chaufförer att köra "svart", storleken på de belopp som det rört sig om är inte obetydliga, skriver tingsrätten i sin dom.

De svarta lönerna har uppgått till 53 364 kronor år 2000 och 47 425 kronor året därpå. Han lät 12 chaufförer köra svart i sin bil båda åren.

I deklarationen påstod droskägaren att han omsatt 1 247 740 kronor under 2000 och 2001. Men för de två reviderade åren så har droskägaren inte redovisat intäkter på 129 248 kronor.

Droskägaren har efter skatterevisionen tvingats betala 65 000 ytterligare i skatt.

Tingsrätten ogillar åklagarens begäran om att 56-åringen också skulle fällas för bokföringsrbrott då skattemyndigheten under rättegången medgav att den under skatterevisionen ändock funnit sådan bevisning att de kunnat bedöma rörelsens omfattning trots att delar av körpassrapporterna klippts bort.

Droskägaren hävdade att hans barnbarn lekt så att de avklippta delarna kommit i oordning och försvarade sig med att de uppgifter som fanns på de bortklippta delarna även fanns bevarade i taxametern.

Tingsrätten anser att droskägaren har så pass god ekonomi att han ska stå för en stor del av kostnaderna för sitt försvar. Av advokaten Håkan Ullbergs kostnader på 8 750 kronor tvingas 56-åringen betala 5 000 kronor.

Om inte domen överklagas står nu 56-åringen inför den tuffaste prövningen. Länsstyrelsen överväger att återkalla 56-åringens taxitillstånd om det blev en fällande dom i tingsrätten. 56-åringen har kört taxi i 15 år och var fram till bolagsstämman 2003 ordförande i Ludvika Taxi. I dag kör mannen inte längre vanlig taxi utan kör sjuktransporter åt landstinget.

56-åringen hoppas att länsstyrelsen nöjer sig med en varning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons