Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävlingsledaren sliter hårt för att fixa isar

Annons

Egentligen skulle tävlingarna avgjorts på Orsasjön, men det konceptet ströks redan i söndags.

Sedan stod hoppet till Saxviken, men även där har vattnet stått decimeterhögt över isen. Fortfarande på onsdagen såg resten av skridskoveckan ut att vara i fara. Tävlingsledaren Eric Erlandsson gav sig därför i väg norrut för att rekognosera efter reservplatser. Först framme vid Idresjön i Idre hittade han åkbar is och där kan en 3,5 kilometer lång bana plogas upp.

På onsdagseftermiddagen höll arrangörerna möte och med anledning av att väderleken stabiliserats till det bättre togs beslutet att avgöra AGM-marathon på Saxviken på torsdagen.

Visst hade det varit flera minusgrader under natten och vattnet frös till, men isen blev inte homogen. Det var bara att flagga av igen.

Saxviken erbjuder en 4 kilometer lång bana och den längsta distansen för holländarna är 100 kilometer. Det blir 25 varv på banan.

Arrangörerna lägger i första hand ner all kraft på att klara holländarnas tävlingar. Deras tävlingar invigdes på onsdagskvällen, men det är skrivet i stjärnorna om de blir av.

På torsdagen togs beslut att kalla till start på fredagen. Samtidigt har Idre strukits som reservplats.

Eric Erlandsson var under 1990-talet banchef för Vasaloppet och upplevde nästan varje gång väderproblem. Vid något tillfälle satte han in räddningstjänsten som fick länspumpa Prästholmen där vattenmassorna trängde in i spårgatan.

Länspumpning bredvid knäande skidåkare i Vasaloppets slutfas gav en rätt dramatisk syn.

Trots det skräckscenariot säger Erlandsson:

- Det här med skridskoåkning har varit sju resor värre.

Nu väntar nattarbete för att försöka klara tävlingar på fredagen. Det står i alla fall klart att Svenska Skridskoveckan i Mora blir ett svidande ekonomiskt bakslag.

- Det är väl bara hotellen som inte är på det hala, muttrade Eric Erlandsson ute på Saxvikens is på torsdagskvällen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons