Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårtkalas för Tuva

/
  • Tårtkalas. Det gäller att ta alla tilfällen att fira, och beskedet från försäkringskassan om att Tuva beviljats asssistentstöd är en mycket god anledning till fest.Tuva, Ida, Hans och storebror Anton hugger in på tårtan som tidningen bjuder på dagen till ära och låter sig väl smaka. Foto: Mikael Forslund

Annons

Stämningen är påtagligt lättad på i det röda radhuset på Långåsstigen 3. Ida och Hans Krogh är gladare än de varit på länge, och fredagens positiva besked från försäkringskassan har lyft ton från deras axlar. Och så länge Tuva får vara frisk, ser de en ljus framtid framför sig.

– Vi var tvugna att ringa till försäkringskassan i morse och fråga om det verkligen var sant! säger Hans.

Se webbtv: Tuvas tårtkalas!

Beskedet från försäkringskassan är preliminärt i väntan på beslut från socialförsäkringsnämnden, och Ida och Hans är noga med att påpeka att ingenting är klart innan dess. Men glädjen är ändå svår att missta sig på.

– Jag stod och dammsög när Hans bara kom och tog mig i armen. Han var alldeles tårögd, han darrade på rösten och skakade och jag tänkte att ”nej, nu har någon dött!”. Och när han sa ”vi måste kramas”, då var jag säker. Men när han berättade att försäkringskassan beviljat Tuva assistenstimmar då grät vi av lättnad båda två.

Två utredare från försäkringskassan besökte familjen på onsdagen, på fredag eftermiddag fick de telefonbesked att Tuva beviljats 70 timmars assistens per vecka, vilket till och med är tio timmar mer än vad de ansökt om!

– Det bevisar ju bara att vi haft rätt hela tiden, att jobbet med Tuva inte ligger inom det normala föräldransvaret, säger Ida.

De är oerhört tacksamma över det professionella arbetet som försäkringskassan utfört, och att det gick så snabbt att komma till beslut.

Nu har de möjlighet att fördela Tuvas timmar mellan sig; om hon haft en svår natt och Ida vakat, kan Hans vara assistent några timmar dagen efter så att Ida får vila.

Försäkringskassans beslut öppnar nya möjligheter för familjen; de har knutit kontakt och ska träffa representanter för Stugknuten i Falun som är assistenssamordnare, senare i veckan. Ida och Hans, och även Tuva och Anton, kommer att ingå i en organisation där det finns människor som befinner sig i samma situation som dem och som de kan få stöd hos.

Ida ser också möjligheten att i framtiden kanske anställa en assistent utifrån, på exempelvis halvtid så att hon kan återgå till sitt arbete som förskolelärare i Gustafs. Allt beror på Tuva och hur hon mår.

Anders Bond, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, Fub, som stått vid Ida och Hans sida i kampen mot byråkratin gläds å deras vägnar. Men glädjen är bland med en viss sorg eftersom han var säker på att de hade rätten på sin sida, men ändå tvingades utkämpa striden.

– Men jag är förstås otroligt glad för Ida och Hans skull att de fick beskedet så fort, säger han berömmer försäkringskassan för ett professionellt utfört arbete.

Mer läsning

Annons