Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårgas mot demonstration

Annons

Polisen i Budapest satte under kvällen in tårgas mot en demonstration, som utlysts av högerextremister. Upp till ett tusental deltagare var på plats och de hade inte sökt tillstånd för sin demonstration.

Enligt nyhetsbyrån MTI hade demonstranterna attackerat reportrar innan polisen ingrep.

Högerextremisterna uppgavs ha samlats nära en polisstation i centrala Budapest efter att ha fått höra att en meningsfrände gripits anklagad för uppvigling i höstas.

Tidigare i kväll pågick en annan demonstration. Ett par hundratusen personer upp slöt upp till Ungerns konservativa oppositionsparti Fidesz demonstration i Budapest. Fidesz, med partiledaren Viktor Orban i spetsen, kräver att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany avgår.

Orban sade till demonstranterna att det går att få bort regeringen genom en folkomröstning, som i så fall kan hållas senare i år.

Parlamentsbyggnaden i Budapest är fortfarande barrikaderad efter förra årets massdemonstrationer där 800 personer skadades.

Protesterna utlöstes bland annat av att Gyurcsany erkände att han ljugit i valrörelsen för ett år sedan. Efter valsegern har han sjösatt de hårda åtstramningar han hade lovat att inte genomföra.

Finansmarknaden är nöjd med att Ungerns budgetunderskott, med tio procent av BNP högst i EU, kapas. Men nedskärningarna har gjort Gyurcsany impopulär bland väljarna.

TT

Mer läsning

Annons