Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar till sig av kritik om upphandling

Annons

Orsakerna är flera, till exempel brister i upphandlingsunderlag och oklara ansvarsfrågor mellan inköpsenheterna i Säter och Borlänge.

Så skrivs i ett yttrande antaget av kommunstyrelsen i Säter till kommunrevisionen gällande handläggning och upphandling av bland annat gång- och cykelvägen efter Norrtullsvägen i Säter.

Som ett stöd för inköpsenheten i Säters kommun finns ett avtal med Borlänge kommuns inköpsenhet. Avtalet innebär att Borlänge på uppdrag av Säter tar fram enskilda upphandlingsunderlag, sköter det praktiska med annonsering, tillhandahållande av underlag, mottagning av anbud och tillsammans med Säter utvärderar inkomna anbud.

Inköpsverksamhet har stor ekonomisk betydelse och det är viktigt att vidta en rad åtgärder för att utveckla och förbättra kommunens inköpsverksamhet, skrivs i yttrandet.

Följande föreslås:

l Se över nuvarande inköpsreglemente som är tio år gammalt.

l Se över avtalet mellan Säter och Borlänge om inköpsverksamheten.

l Gör kommunens egen inköpsfunktion tydligare och eventuellt införa en fastare arbetstid.

l Förteckning av avtal som läggs ut på internet.

l Regelbunden utbildning och information till inköpare på kommunen.

l Långtidsplan för upphandlingar, till exempel två år.

Kommunstyrelsen beslöt, förutom att godkänna kanslichefens förslag till yttrande till kommunrevisionen, även uppdra åt kommunkansliet att ta fram förslag på hur den föreslagna översynen av inköpsverksamheten ska genomföras.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons