Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar kamp för anständiga villkor

Annons

Det var show och skämtsamt när kommunalarbetareförbundet genomförde en paneldebatt i Lindberghallen.

Men det var också djup oro och till viss del även uppgivenhet och ilska.

En grupp kommunalare inledde genom att i showform och på ett humoristiskt sätt spegla sin och sina kamraters yrkestillvaro.

- Vi ville åskådliggöra arbetsvillkoren inom omsorgen och ge panelen, arbetsgivarerepresentanter och politiker, vår syn på arbetsmiljön och lönenivån, berättar Irene Homman.

Efter den 50 minuter långa inledningen fick aktörerna stående ovationer av publiken. Även arbetsgivarerepresentanterna var imponerade. Personalsekretarare Irene Gruhs, som också tillhör Björborevyns ensemble, gav kommunalarna högsta betyg och konstaterade att kommunal utgör en bred rekryteringsgrund för revyn.

Ändå gick budskapet - att kommunalarna är kunniga och lojala, men mycket hårt ansträngda och i en del fall utbrända - fram och flera av politikerna beklagade vissa initiativ och bedyrade att de gör vad de kan för att förbättra villkoren för omsorgspersonalen.

- Vi inser att det är svårt för politikerna att få pengarna att räcka till allt, men de måste prioritera omsorgen innan personalbristen är ett faktum, säger Homman, som är lite besviken över att debatten tidvis kom att få valrörelsekaraktär.

- Vår målsättning var att diskutera konkreta frågor. Nu fick vi inte svar på allt även om alla i panelen sade sig ha förståelse för vårt missnöje och vår oro. Men det är tråkigt att få höra att det är svårt att höja våra löner på grund av att vi är så många, fortsätter hon.

Däremot var hon nöjd med att bland andra Jaak Kerstell, c, och Bengt-Ola Ryttar, s, tyckte att omsorgspersonalens krav på arbetskläder är befogat och att alla politiker vill medverka till att förbättra villkoren.

- Samhället har inte råd med att vi bränner ut oss och blir långtidssjukskrivna. Alla vet det, men det är långt mellan ord och handling. Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att påverka, samtidigt som vi så länge vi orkar gör vårt jobb. Även om arbetsvillkoren är dåliga vill vi inte svika tredje man, omsorgstagarna, fastslår Irene Homman, som anser att det är en hedervärd inställning som inte får missbrukas av arbetsgivarna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons