Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar hand om för många

Annons

I Borlänge finns 14 skolsköterskor. Det innebär att var och en har ansvar för ungefär tusen elever.

- Det rekommenderade är att ha 450 elever. Jag vet att vi alla vill göra ett jättebra jobb, men vi hinner inte med helt enkelt, säger Kia Axelsson, skolsköterska i kommunen.

Riktlinjerna från Socialstyrelsen, som skolsköterskorna ännu inte fått i detalj, kommer inte att innebära några större förändringar i skolsköterskornas jobb.

- Vi har arbetat förebyggande med ohälsa i flera år. Men riktlinjerna innebär att samma gäller för alla kommuner i Sverige, säger Ann Charlotte Pettersson.

Skolsköterskornas främsta uppgift är inte att bistå med sjukvård till eleverna.

- Om en elev har ont i halsen, så hänvisar vi honom eller henne till vårdcentralen för eleven kanske behöver antibiotika. Vi kan inte skriva ut recept på medicin, förklarar Kerstin Engerfelt, skolsköterska i Borlänge.

- Men om en elev har ont i huvudet ofta, så försöker vi hjälpa till och pratar med eleven för värken kan vara orsakad av skolan eller andra bekymmer. Om huvudvärken försvinner, kan ju eleven stanna kvar i skolan. Så vi skolsköterskor jobbar mer med skolrelaterade problem.

Men många föräldrar inser inte det.

- Dilemmat är att när vi hänvisar elever till vårdcentralen, får de vänta länge. En del föräldrar tycker att det är vårt ansvar, eftersom vi finns på plats, säger Kia Axelsson.

Under skoltiden utförs tre hälsoundersökningar. Eleverna vägs, mäts, och genomgår syn- och hörselkontroll.

- Men utöver det ska vi skriva journaler, göra vaccinationer och föra dialog med lärare och föräldrar för att hjälpa skolbarn med problem, säger Kia Axelsson.

- Sedan förra året har vi dessutom ansvar för barnen i förskolan.

De fem skolsköterskor som har samlats på Resurskolan efter ett möte, betonar att det är viktigt att politikerna tar sitt ansvar.

- Om vi har 450 elever per skolsköterska som rekommenderat, så tror jag verkligen vi kan utföra ett bra arbete, säger Kerstin Engerfelt.

De tycker att de har märkt att stressen, den psykiska ohälsan och framför allt övervikten hos barn har ökat på senare år.

- Vi ser allt det där, men vi har svårt att få ihop tid till att bemöta de problemen när vi har andra uppgifter vi måste utföra, som hälsokontrollerna. Bra förebyggande kräver mycket planering, säger Lena Hagström, skolsköterska i Borlänge.

Men de är alla positiva till Socialstyrelsens riktlinjer.

- Vi vill alla hjälpa eleverna genom att arbeta mer förebyggande, säger Kerstin Engerfelt.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons