Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar grepp om elverket

Annons

Inför valet var det diskussion om kommunens engagemang i elverket. På den borgerliga sidan finns förespråkare som vill sälja ut delar av elverket, för att frigöra kapital som kommunen kan använda till nödvändiga investeringar.

Inom vänsterblocket, socialdemokrater och vänsterpartister, vill man inte lyssna på det örat utan behålla den stora tillgång som elverket är.

För att ytterligare befästa sin inställning till elverksägandet har socialdemokraterna och vänstern nu kommit överens om att tillsätta både ordförande och vice ordförande i elverkets styrelse.

För närvarande har det borgerliga blocket posten som vice ordförande i elverket, där kommunens ägarandel på cirka 70 procent värderas till några hundra miljoner kronor.

Samtidigt har vänsterblocket också beslutat att ge ägardirektiv till elverket om en ökad avkastning på sitt kapital. Den årliga aktieutdelningen ska vara minst 150 kronor per aktie, vilket ger ett tillskott på cirka tre miljoner kronor till kommunens kassa. På köpet får Transtrands jordägare cirka en miljon kronor i utdelning för sin andel i elverket.

Vänsterblocket tar också ifrån de borgerliga platsen som vice ordförande i det kommunala bostadsbolaget Malungshem. Även detta kan ses som en politisk markering.

Som en följd av valresultatet - uppåt för s men neråt för v - kommer socialdemokraterna under den nya mandatperioden att ta hand om samtliga ordförandeposter i de kommunala nämnderna. Vänstern tappar alltså sina ordförandeplatser men i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen får vänsterpartiet tillsätta vice ordförande.

I samtliga övriga nämnder blir det samlingsstyre och det innebär att de borgerliga partierna erbjuds vice ordförandeposter.

Trots att nomineringarna ännu inte är klara pekar det mesta på att Kurt Podgorski blir nytt socialdemokratiskt kommunalråd på heltid och att moderaternas Tom Martinsson sitter kvar som oppositionsråd på halvtid för den borgerliga sidan.

När det gäller vänsterns vice kommunalråd på halvtid är det en öppnare fråga. Partiet hade placerat förra riksdagskvinnan Lena Olsson, Transtrand, överst på listan. Väljarna kryssade mest för nuvarande vicerådet Ola Olin, Malungsfors.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons