Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar filmen i försvar

Annons

Titta på:ModemBredband

Filmen

Gabriella Larsson och Sanna Bäcks projektarbete, filmen Den upplevda sanningen, har väckt starka reaktioner. Filmens kritiska granskning av Lugnetgymnasiets demokratiarbete och arbetsmiljö har fått skolledningen att egenmäktigt censurera filmen som också anmälts till skolans samverkansgrupp.

Men skolans huvudskyddsombud Peter Mårtensson gillar filmen.

- Den är bra. Frågorna behöver komma upp på agendan och tas på större allvar, säger han.

- Men jag skulle vilja se ett lite mer objektivt avslut där man även speglar det svaga engagemanget från eleverna. Det vet ju varenda förälder hur svårt det är att engagera ett barn i något som föräldern tycker är viktigt.

Som förhållandevis nyvalt huvudskyddsombud är Mårtensson ansvarig för kontakten med klassernas elevskyddsombud, totalt ett 50-tal. Han lägger ner mycket tid för att höja elevskyddsombudens status och arbetar för att rollen även ska föra med sig en meriterande utbildning.

- Men tyvärr har vi inte fått så många elevskyddsombud eftersom vi måste förlägga arbetsmiljöarbetet på skoltid. Förra året tog jag fram ett diplom för att få upp digniteten, nu har jag lagt ett förslag om att rent av få in meriten i betyget, säger Mårtensson.

Han ser också ett stort behov av att öka samtliga elevers medvetenhet, något som skulle ske om elevskyddsombuden till exempel gjorde regelbundna enkäter om hur den egna klassen mår.

- Jag tror att eleverna skulle kunna anmäla betydligt mer än i dag och komma med både förslag och ifrågasättanden. Men rent allmänt är inte eleverna speciellt intresserade förrän det händer något, så demokratiarbetets kvalitet beror inte alltid på skolan, säger han.

Samtidigt är han smärtsamt medveten om att förslag kan stöta på ekonomiska hinder. Fastighetsägare och politiker står ofta i vägen.

- Det ska igenom ett antal kvarnar innan det ger resultat. Fick vi lösa problemen själva, med hjälp av våra byggprogram, skulle det inte bli så mycket pengar, men det får vi inte, säger Mårtensson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons