Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappade 12 miljoner

Annons

I år ser det ut som att siffran kommer att öka igen.

- Antalet vakanta lägenheter har ökat i år. Den senaste siffran anger att vi har 217 tomma, säger Ludvikahems vd Ingemar Lindvall.

Om allt var uthyrt, hur skulle ni använda dessa 12 miljoner?

-Vi skulle kunna satsa mera på underhållet. Vi vet att vi kan få problem i framtiden med vattenskador. Om våra intäkter vore större skulle vi kunna genomföra förebyggande åtgärder som stambyten och sätta in nya ytskikt i badrummen. I dag hoppas man att det ska gå bra och sen tvingas vi till akutåtgärder.

Skulle ni ha råd att sänka hyrorna om allt vore uthyrt?

-Det skulle åtminstone finnas utrymme för att minimera framtida hyreshöjningar. Problemet i Ludvika kommun är att vi har för många bostäder. Totalt finns det cirka 14 000 bostäder och det är alldeles för mycket, konstaterar Lindvall.

En anledning till att de tomma lägenheterna minskade i fjol var att Ludvika för första gången sedan 1990 noterade ett plus i befolkningsstatistiken. Men den viktigaste orsaken var att Migrationsverket hyrde, och hyr, 102 lägenheter av bolaget. Asylsökande bor främst i Nyhammar, västra Grängesberg och på Ludvika Gård.

Färsk statistik visar att antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat med 19 procent i år jämfört med samma period 2003. Ingemar Lindvall känner dock ingen större oro för att Migrationsverket i en nära framtid säger upp hyreskontrakten.

- De har stängt asylslussen i Gimo och har numera i princip bara mottagande i Hedemora och här i Ludvika.

Men om Migrationsverket lämnar Ludvika, då står ni med över 300 tomma bostäder. Har ni någon plan för vad ni ska göra i det läget?

- Vi har ett gammalt beslut om att vi kan ta bort 20 "temporära" bostäder i Nyhammar samt huset vid Tallhedsvägen 15 i Nyhammar med 12 lägenheter.

- Vad vi skulle göra i övrigt kan jag inte säga på rak arm. Fler rivningar är inget bra alternativ, vårt kvarvarande bestånd är i bra skick. Dessutom så är de tomma lägenheterna spridda över hela beståndet. Det är inte så att vi har särskilt många tomma i något visst område.

Ludvikahem redovisar för 2003 en vinst på 2 115 000 kronor efter finansnetto. Det positiva resultatet förklaras bland annat med att fler bostäder varit uthyrda, att låneskulden minskat och att räntorna legat på en låg nivå.

Kommer Ludvikahem att redovisa vinst även i år?

-Som det ser ut just i dag kommer vi att redovisa svarta siffror (vinst). Men för att det ska bli vinst är förutsättningen att det inte händer något drastiskt med till exempel räntorna, betonar Ingemar Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons