Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tanzaniskt besök på fullmäktiges möte

Annons

Faustin Mutagwa är ordförande för organisationen TIDESO som driver Tweyambe secondary school som ligger på Viktoriasjöns västra sida, några mil från gränsen till Uganda.

Tweyambe är sedan 1986 systerskola till Martin Koch-gymnasiet och har för närvarande cirka 700 elever. Under dessa år har Martin Koch bidragit med hjälp till utvecklingen av Tweyambe, vattenförsörjningen och under den senaste tiden en sjukstuga.

TIDESO:s ordförande Faustin Mutagwa, samt de vice ordföranden Ernest Barongo och hans hustru Albertina Barongo gästade i tisdags fullmäktigemötet.

Ordföranden talade till fullmäktigeledamöterna på engelska, Barbro Gunnarsson översatte till svenska.

- Tack för all den hjälp ni gett oss. Sverige är ett land som vi älskar och som bidragit mycket till vår utveckling.

Faustin Mutagwa riktade också ett tack till förre församlingsprästen i Vikmanshyttan Göran Granberg som knöt de första kontakterna med Tanzania.

TIDESO är en organisation som verkar för social, ekonomisk och kulturell utveckling i området Ishozi, Ishunju och Gera Wards. Området beskrivs som ett av landets fattigaste delar.

Organisationen har åstadkommit mycket av egen kraft, men ännu behövs det bistånd i området. I takt med att allt fler barn får möjlighet att gå i skola, ökar behovet av utbildningsmateriel.

- Det går en bok på tio elever, vår målsättning är en bok på tre elever, säger Mutagwa.

TIDESO satsar nu på att utbilda fler lärare, att bygga fler lärarbostäder och ett större kök i anslutning till skolan.

- Fler svenska lärare är välkomna att hjälpa oss. Tack för att ni inte skickar missiler och bomber, utan fina utvecklingsprojekt.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons