Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tantkäckt men skrattretande

Annons

När kalkförsäljaren Gertrud Rullander stod på Vasateaterns scen i Hedemora förra veckan och förklarade att ingen i dag kan få i sig det kalcium vi behöver genom maten, finns all anledning att dra öronen åt sig.

Mejeriernas produkter förslår inte. Inte heller en väl avvägd kost. Det kalciumtillskott som säljs på apoteket duger inte.

Efter kortare alternativmedicinska studier och med lite tantkäckt sunt förnuft kan hon förkasta det mesta av den samlade medicinska forskargärningen, vars utövare hon lite föraktfullt kallar "vitrockar".

Att hon sedan har lösningen på en rad av de problem som det medicinska forskarsamhället brottas med gör inte saken sämre.

Det finns inga sjukdomar, bara bristtillstånd, förklarar hon. Men när hon själv ska använda den föraktliga vetenskapens begreppsapparat trampar hon rejält snett vid flera tillfällen.

Hon konstaterar bland annat att kroppen består av cirka 110 grundämnen. Det är lite märkligt eftersom vi endast kan räkna med 92 grundämnen utanför fysiklaboratorierna, varav endast drygt 80 förekommer naturligt.

Det påstås också att kalcium är det största grundämnet i kroppen. Väte, syre och kol bör rimligtvis vara grundämnen som förekommer i större omfattning.

Hon talar om kalk och kalcium som om det vore samma sak, förklarar att kalcium är det latinska namnet. Kalcium är ett metalliskt grundämne medan kalk är samlingsnamnet för ett antal kemiska föreningar där kalcium ingår.

Det är bara några exempel på saker som holkar ur Gertrud Rullanders funderingar.

Huruvida ett brinnande ihåligt vaxljus i örat har några hälsobringande effekter kan naturligtvis diskuteras.

I Kanada har det federala hälsoinstitutet, "Health Canada", tittat närmare på fenomenet. Laboratorietester visar inte på några märkbara sug- och värmeeffekter i örongången.

Institutet konstaterar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att öronljus innebär några medicinska fördelar. Samma resultat kom tre läkare vid öron näsa hals-kliniken i Spokane, Washington, fram till.

Däremot visade en kontroll hos 122 läkare på 21 fall av allvarliga skador som uppstått på grund av öronljus. De publicerade sina rön i den medicinska tidskriften Laryngoscope. Helth Canada, liksom författarna till artikeln, avråder bestämt från att använda öronljus.

Scientific Americans kolumnist Michael Shermer skrattar bara åt eländet och rekommenderar ett besök på den satiriska hemsidan buttcandle.com.

Att Gertrud Rullander även saluför dessa skrattretande och hälsovådliga tingestar ökar inte direkt hennes trovärdighet.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons