Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tant Ett, tant Två och tant Tre

Annons

När äldre människor träffas brukar de tala om den tekniska utvecklingen som revolutionerat tillvaron under deras levnad. Titta bara på all teknik somtillhör underverken. Fast: utvecklingen har väl alltid på ett eller annat sättändrat våra liv, dramatiskt eller mindre dramatiskt. Jag är alldeles övertygad om att min mormor skulleha trott att det handlade om spökeri, när man kan sitta hemma på vischan och höra Amerikas president hålla tali samma ögonblick.

Gamla mormor var förresten inte så tilltalad av våratoaletter inomhus, hon fnös rejält,när hon kommenterade detta att så att säga gå ut inne.

I dag ska vi berätta om tant Ett, tant Två, och tant Tre. De har alla fastnat i teknikens garn ochmed möda trasslat sig ur härvan. Kvinnorna har nödgatsatt leva i knappvägledningstelefonernasvillande värld. Och blivit snurriga på köpet.

Tant Ett skulle söka reda på när en anfader var född och när han dog. Hon försökte med pastorsexpeditionen. Det gick inte alls för några kyrkböcker att titta i finns inte längre på hemmaplan. Dem harlandsarkivet med hjälp av ministern Ulvskog lagt beslag på. Efter ytterligare ett misslyckat försök föreslog någon den lokala skattemyndigheten. När tant Ett äntligen hittade ett nummer sa bara rösten att deklarationsblanketterna var på väg.

Tant Tvåville komma till tals med försäkringskassan. Hur hon nu gick till anfall mot sina knappar hamnade hon till slut på en linje som taladeom nytt nummerförsta april. Men än levde vi i mars.

Det visade sig atttalet om nytt telefonnummer i april var ett år gammalt.

Tant Tre skulle ta sig till Posten för hon ville ha reda på portosatsen till Israeal.

- Välkommen till Postens röstystyrda tjänster, sa en distinkt röst: Lyssna på frågorna och svara. Om du behöver instruktioner kan du när som helst säga Hjälp. Du är nu vid huvudmenyn. Säg Meny om du vill veta vilka tjänster vi har. Vilken tjänst önskar du?

Nu blir tant Tre litet omtumlad. Ska hon svarapå vilka tjänster eller vilken tjänst. Hon kommer av sig. Blir tyst.

- Du väljer genom att säga tjänstens namn. Välj mellanföljande tjänster, porto, postnummer, brevlådor, förebeställning för brev och paket postcenter eller kassaservice. Vilken tjänst önskar du.

- Porto.

- Porto?

- Ja

- Här får du information om våra brevtjänster samt prisuppgift för första klass brev inrikes och utrikes. Gäller det inrikes eller utrikes

- Utrikes

- Gäller det inom Europa

- Nej

- Hur vill du skicka ditt brev. Välj en av följande de två brevtyper förstaklass eller expressbrev.

- Första klass.

- Förlåt.Jag förstod inte

- Första klass.

- Förstaklassbrev?

- Ja

Sedan fortsatte samtalet en stund till. Mot slutet sa rösten att om man inte fattat skulle man säga repetera.

Det gjorde tant Tre.

Har hon inte fattat sitter hon väl fortfarande och säger repetera .

AFRIKANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons