Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkvärt: Dagar då man inte orkar

Annons

Varför finns det vissa dagar då man inte orkar finnas, tänka och handla? En sådan dag då regnet piskar mot fönsterrutan och det är en apatisk atmosfär över hela tillvaron. Jag läser rastlöst tidningen, en massaker i Kenya, 30 döda, Sveriges fotbollslag ute ur kvalet, mord i Uppsala. Ingenting får mig att höja ögonbrynen. Texten är för mig bara tomma ord. Jag tappar koncentrationen.

Jag lutar mig tillbaka i soffan och tittar upp i taket. Jag ser hur den gröna växten slingrar sig längs gardinstången. Om jag tittar på den länge, länge förvandlas den till en orm. Takets ådror löper kalla och färglösa liksom mina egna, det är kallt och jag fryser. Inne och ute! Lampans sken och vätska i mina ögon bildar strålar som liknar ljudmätare, där volymen styrs av hur hårda mina kisningar är - lätt är tyst och hårt är högt.

Jag lägger in en tvätt. Tvättmaskinens surr får mig att drömma om flygplan, det dämpade burrandet från motorerna. Känslan att vara på väg bort från allt, fly från det tråkiga, vardagliga ochbetydelselösa - tänk att resa mot nya äventyr, nejder och kulturer. Ett leende bryter ut på mina läppar, men de formas ledsna lika fort igen då jag öppnar ögonen och inser att jag inte alls är på väg till Rio, Kingstown eller Sydney.

Jag reser mig upp, huvudet dånar och jag går till mitt rum, sätter på stereon och kurar ner under täcket. Försöker sova. Det går inte, Lundell sjunger för vackert. "Vänd dig om, vänd dig om, inget av det där du ser kommer tillbaks. Här börjar en ny väg där en gammal tar slut, du är fri". Tårar rinner, minnen och fantasier kan inte döljas, vill inte döljas. Känslan av ovisshet, glädje, sorg och likgiltighet bubblar över.

Är det sådana här dagar som stärker eller bryter ner? Vet inte. Jag mår dåligt nu, men jag kanske mår bra i morgon och då har väl den här dagen varit bra, men om jag mår dåligt i morgon och i övermorgon, då har det varit en förfärlig dag? Varför finns det dagar då man inte orkar finnas, tänka och handla?

Jag är otålig, jag vill få svar!

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons