Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankeväckande brand

Annons

Vid lördagens brand i Hosjö fanns sex brandmän från räddningstjänsten på plats. Det är minsta antalet brandmän som får rycka ut vid en brand av den typen och en man mindre jämfört med den gamla organisationen.

- Redan på stationen tvingades jag välja mellan att ta med en tankbil eller en stegbil, säger brandmästare Thomas Samuelsson som var räddningsledare under lördagen.

Valet mellan tankbil eller stegbil är en prioritering mellan att med tankbilen snabbt få tillgång till vatten för släckning av branden eller att med stegbilen kunna evakuera människor från brandplatsen.

- Vi har gett anvisningar vilka fordon som ska med, sedan är det befälet som tar beslutet, säger räddningschefen för Dala Mitt, Håkan Axelsson.

Grundregeln för räddningstjänstens arbete är att en stegbil ska finnas med vid bränder i centrala Falun, tankbil utanför centralorten där vatten är svårare att få tag i.

I den tidigare organisationen med fler brandmän behövde inte räddningsledaren göra det valet.

- Som branden utvecklades gick det bra ändå, säger Thomas Samuelsson.

Vid branden i Hosjö omkom en person i den eldhärjade lägenheten.

- I det här fallet hade inte utgången av branden ändrats. Om däremot branden hade varit mer intensiv när vi kom dit så hade vi haft brist på vatten, säger Thomas Samuelsson.

Brandmästarna i Falun ser branden i Hosjö som en tankeställare inför framtida situationer.

- I det här läget får vi ta en sak i taget. Det blir en svårare taktik för att vi ska bli överlägsna branden, säger Kjell Erikhans, brandmästare.

Med färre man på plats blir brandmännen tvungna att göra en sak i taget. Det blir exempelvis svårare att på samma gång evakuera människor från intilliggande lägenheter samtidigt som rökdykare går in för att påbörja släckningsarbetet.

Håkan Axelsson från Räddningstjänsten Dala Mitt har förståelse för att minskad bemanning får effekter på brandmännens arbete.

- Det är klart att det blir ett mindre arbete gjort med sex man jämfört med sju. En ökad bemanning kräver mer pengar, säger Håkan Axelsson.

Han ser inte att antalet brandmän som rycker ut skulle ändras om verksamheten ges mer pengar.

- Om räddningstjänsten tillförs mer pengar kommer de främst att gå till förebyggande arbete, säger Håkan Axelsson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons