Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankeställare om barn

Annons

Om barn som hamnat i kronofogdens register, om mobbning, vårdnadstvister och stressig skolmiljö diskuterade barnombudsman Lena Nyberg med några anställda inom barnomsorg och skola.

Bara några få anställda inom skola och barnomsorg kom till det offentliga mötet med barnombudsmannen som socialdemokraterna i Rättvik arrangerade.

Lena Nyberg arbetar under riksdag och regering. BO är en myndighet som instiftades med anledning av FN:s barnkonvention och det var också barnkonventionen som Lena Nyberg utgick ifrån i sitt resonemang under mötet på Kulturhuset.

Barnperspektivet är en central fråga i BO:s arbete. Att barnperspektivet ska beaktas i alla beslut, hemma, offentligt och politiskt. Det har också politikerna i Rättvik bestämt att göra.

Lena Nyberg talade mycket om att lyssna på barn när de vill berätta. Barn har rätt att utvecklas i trygghet och ha inflytande över sin tillvaro, men diskrimineringen av barn pågår hela tiden, i Sverige och i världen.

- En typ av diskriminering är dyra skolaktiviteter som vissa föräldrar inte har råd med utan sjukanmäler barnet i stället. Asylsökande barn diskrimineras, funktionshindrade barn och skolmiljön är ibland anpassad för vuxna, inte för barn.

- Vi skulle aldrig acceptera saker som barn tvingas stå ut med. Smutsiga toaletter, för tidig, för sen eller för kort och orolig skollunch, orimligt kort tid mellan gymnastiken och lektionen. Att barn på fem minuter ska hinna byta om, duscha, sätta på sig torra kläder och gå till lektionssalen är fullkomligt orimligt.

- Det handlar om ett vuxenschema. Det vi vuxna tror är bra för barn är inte barnperspektiv.

- Vi kan fråga oss själva: "vad har jag för attityd till min vardag" och "vad har jag för attityd till barns vardag". Det gäller privata och kommunala beslut. Vem lyssnar på barnen i vårdnadstvister där mindre krig brutit ut?

- Vuxna ska sätta gränser, men barn har rätt att känna att de kan påverka. Barn har fullt människovärde. Vuxna behöver inlevelseförmåga, kunskap och förmåga att lyssna, både i stort och smått, för att komma ihåg och tänka på det, säger Lena Nyberg, mellan frågorna och diskussionen.

Hon berättar om sonens bästa dagisminne, att femåringarna får gå ut på gården när de är färdigklädda med galonisar, regnjacka och mössa. De behöver inte vänta på alla småbarn och bli jättevarma.

Då tänker den lilla skara som kommit till Kulturhuset tyst en lång stund. Det kanske inte alla hade tänkt på förut, ett barnperspektiv.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons