Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankbilsbomber dödade minst 175

Annons

I den blodigaste terrorvågen hittills i norra Irak omkom på tisdagen minst 175 människor. Exploderande tankbilar riktades mot yazidier, en kurdisk minoritet som utsätts för alltmer förföljelse.

Enligt preliminära uppgifter utlöste självmordsbombare sina jätteladdningar, monterade i tre tankbilar, i yazidiska bostadsområden i trakterna kring Sinjar nära syriska gränsen.

Den irakiske officeren Mohammad al-Jaad uppgav sent på kvällen för Reuters att sammanlagt minst 175 människor dödats och minst 200 skadats. Sinjars borgmästare Dakhil Qassim Hasoun bekräftade siffrorna och sade att USA:s flygvapen hjälper till med att föra skadade till sjukvård.

Attacken är en av de allra blodigaste i Irak. Bara en multiattack i Bagdad i november förra året var värre, med över 200 döda.

Den kurdiska minoriteten yazidierna, som uppgår till ungefär en halv miljon människor i Irak och Syrien, är ofta missförstådda. Deras tro har anknytning till de tre stora religionerna i Mellanöstern, men ett starkt inslag av änglatro har via Lucifergestalten fått en del att uppfatta dem som djävulsdyrkare.

I takt med att irakiska folkgrupper alltmer vänt sig mot varandra de senaste åren har därmed yazidierna blivit extra utsatta.

Den 7 april i år blev ett ödesdigert datum. En grupp yazidiska män stenade då 17-åriga Doaa Khalil Aswad till döds för att flickan rymt för att gifta sig med en muslim.

Det grymma mordet spreds via mobilvideor, och satte igång ett sunniextremistiskt hämndmaskineri. Till exempel sköts 23 yazidiska arbetare ihjäl utanför Mosul när de skulle ta bussen hem till hembyn Bshika, där också Doaa Khalil Aswad bott.

Tidigare på tisdagen orsakade en självmordsbombare stora skador genom ett attentat på en bro i Bagdad. Tio människor dödades av explosionen. Samma bro utsattes för en bombning i maj. Den här gången rasade en del av bron och flera privatbilister slungades ned i floden.

I Suwayra fem mil söder om Bagdad hade tre anhöriga till en polis hittats mördade på morgonen: Polisens gravida hustru, en bror och en 12-årig son.

Tisdag kväll meddelade USA-militären att fem amerikanska soldater omkommit i en helikopterkrasch.

Iraks biträdande oljeminister Abd al-Jabbar al-Waqaa fördes under dagen bort av beväpnade män i Bagdad. Kidnapparna bar uniformer och slog till på ett område som tillhör ett statligt bolag i oljebranschen.

Oljeminister Husayn al-Shahristani sade senare till statlig tv att fyra andra personer fördes bort samtidigt, men att några av dessa hade frigetts kort efteråt.

TT

Mer läsning

Annons