Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkbara flyktvägar spärrades av och alla fordon kontrollerades

Annons

Ett stort uppbåd med tungt beväpnade poliser jagade under onsdagen bankrånarna. Ett flertal vägspärrar sattes upp, och en helikopter flög över området i sökandet efter rånarnas flyktbil.

Beväpnade med k-pistar och iförda skottsäkra västar kontrollerade polismän fordon inom hela Malung-Sälen-Mora-regionen. Mellan fem och tio spärrar sattes upp, säger Malungs närpolischef Hans-Petter Paulsen.

Upp till 25 poliser deltog i gårdagens rånarjakt. Förutom poliser från norra Dalarna hade kollegor från södra Dalarna, och Värmland, norska polisen och tullen kallats in.

Ett flertal fordon var intressanta som spår i rånarjakten, däribland en silverfärgad Mazda 626 och en svart BMW.

- Här har de inte en chans att ta sig förbi, sade polismannen Nisse Björklund, som tillsammans Rune Werf kontrollerade fordon på riksväg 45 mellan Malung och Mora, vid Kättbosjön och avfarten till Venjan - ett område med många skogsvägar och en möjlig flyktväg. Men det verkade tveksamt om rånarna valt den vägen.

Ett flertal flyktvägar var möjliga för rånarna när de lämnade Lima. Om de inte tagit sig upp mot Sälen, där chanserna att gömma sig bland turistströmmarna är mycket god den här tiden på året, så kan de också ha försvunnit mot Mora, Borlänge, över norska gränsen eller in i Värmland. De kan också ha passerat Sälen och vidare norrut.

- Vi har skurit av alla vägar vi kan. Men i Sälen med 50 000 människor kan de ju ligga och trycka, sade Nisse Björklund.

Framåt kvällen togs vägspärrarna bort, en efter en. Polisen gjorde bedömningen att det inte längre var meningsfullt.

- Vi har inga konkreta uppgifter som tyder på att de är kvar i området, sade närpolischef Nils-Petter Paulsen.

Ett informationsmöte om polisens besparingsplaner pågick under onsdagsförmiddagen i norra Dalarna. Därför fanns poliser samlade både i Mora och Malung, och mobiliseringen inför rånarjakten gick snabbt.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons