Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om kyrkans unga

Annons

När kyrkomötet fattade beslutet om välsignelseakt för homosexuella så ingick möjligheten för präster att inte ställa upp på välsignelseakten.

Kyrkans unga har beslutat att inte anlita de präster som undertecknat protestlistan mot välsignelsebeslutet. Har de tänkt på att det finns präster som ställer sig kritiska till välsignelseakten, men som valt att inte skriva på listan? Och hur göra med kantorer och andra som säger att de helst inte vill tjänstgöra vid dessa välsignelseakter? Det är lätt att som i Hedemora plocka ut två präster som syndabockar och säga att nu har vi löst problemet.

Problemet med dessa "omoderna" präster har även uppmärksammats genom att några skolpräster inte längre är välkomna till sin skola. När ska vi börja undersöka åsikterna hos lärarna, som tillbringar mycket mer tid tillsammans med eleverna?

Än en gång låtsas man (= skolan) att "problemet är löst", prästen är borta. Följden blir nog i stället att en ofta mycket omtyckt och för många elever viktig skolpräst försvinner.

Naturligtvis ska den personal som uttalat sig kränkande eller som på annat sätt uppträtt olämpligt mot homosexuella eller annan grupp inte finnas kvar på en arbetsplats där problemet kan upprepas. Men vad jag förstått har de bortrensade skolprästerna inte gjort annat än ställt sig skeptiska till ett politiskt beslut.

Vi har olika åsikter i många frågor och diskussion är nyttig för kyrkans vitalitet. Kväv därför inte en avvikande åsikt. Det är väl ändå inte så att endast en åsikt är tillåten inom Kyrkans unga?

OROAD UNG PRÄST

Mer läsning

Annons