Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar från Mora förändrar världen

Annons

Anders Lindberg från Mora ingår i den grupp som på EU:s uppdrag tar fram ett system som ska göra praktiskt taget alla livsmedel i hela världen spårningsbara.

En viktig del av det arbetet bygger på ett redan fungerande system i Mora som Siljan Chark tillämpar på kött sedan ett par år. Anders Lindberg är mannen bakom det systemet och det är därför han nu är med i detta internationella arbete att ta fram en global standard som gör alla livsmedel inom EU spåningsbara

- EU har i sin vitbok sagt att från 2005 ska alla livsmedel inom unionen vara spårningsbara, berättar Anders Lindberg.

I praktiken betyder det praktiskt taget alla livsmedel över hela världen eftersom EU också importerar betydande mängder.

Arbetet i gruppen inleddes förra året.

- Till en början var det mycket teoretiskt. Jag var nog den enda som varit inne i ett slakteri och de andra i gruppen insåg ganska snart att vi var tvungna att titta mer på den praktiska verklighet som systemet ska betjäna.

- I mars i år lämnade vi en första rapport och nästa sommar ska vi vara färdiga med ett förslag och det ska inte bli något problem, tror Anders.

Arbetet kan enklast beskrivas som att bygga ett nät från ursprungskällan till brukaren via förädlingsindustrin, försäljningsled, kontrollorgan, och alla andra myndigheter och institutioner som är inblandad i global livsmedelshantering.

- När systemet är i drift ska kunden i livsmedelsbutiken med hjälp av en streckkodsläsare på några sekunder kunna få all information om varan, förklarar Anders.

Anders tycker att det är bra att Mora är bas för detta arbete.

- Det är ju här jag vill leva och bo och det här visar att Mora är en del av världen och kan vara med och påverka den. Vi behöver inte resa härifrån.

Anders är vd i ScandTrace och det är i det företaget han utvecklar spårbarhetssystemet.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons