Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk skolan med inriktning lugn och ro

Annons

Finklänningen och finbyxorna är klara, men passar sandalerna från förra sommaren?

Så utflykten, avslutningen i föreningen och skolresan. Hoppas mormor kan vara med på Kalles skolfest och bara vi hinner. Vad ska jag själv ha på mig och hur lång tid tar avslutningen, måste jag ta ledigt från jobbet?

Så efter en stressig morgon är då alla klara. Svettiga, hungriga, för vi hann inte äta så mycket till frukost, kommer vi till skolavslutningen. Visst är det fint och barnen sjunger och spelar, några tal. Alla ser glada ut, men efter några programpunkter börjar först småsyskonen gnälla sedan skruvar några föräldrar på sig. Det är trots allt en vanlig onsdag och vanlig arbetsdag.

Barnen sjunger, "dags att springa ut till sommarlovet, som de väntat på", men tyvärr är det en ganska vanlig dag efter skolavslutningen. Dagis, fritids väntar nästa dag, för långt från alla familjer kan i lugn och ro njuta av sommarlov direkt efter skolavslutningen.

"För barnens skull", säger någon lärare och visst barnen tycker det är trevligt när föräldrar och anhöriga lyssnar på sången och musiken. Barn accepterar visserligen det mesta av vuxnas påhitt men för vem och varför denna hyperaktivitet under våren, när skolan slutar för sommaren och vid jullovet?

Tänk skolan med inriktning lugn och ro ja, i allafall lite mer harmoni i skolgången och lugnare avslutningar behagliga, inte krävande, enkla arrangemang som faktiskt gör tillvaron lite lättare för både barn och vuxna.

Det anspråkslösa, lätta, kan ofta vara det vackraste och minnen som inte är plågsamma men glada som man tänka tillbaka på med glädje.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons