Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk långsiktigt!

Annons

Kommentar till "Stressade till max på dagis" F K, 30 janauri.

Nu får det vara nog med att spara på barnen. Har nu maxtaxan medfört att det blir flera barn och längre dagar i barnomsorgen så måste de som infört den ta sitt fulla ansvar.

Flera avdelningar måste öppnas och utbildad personal anställas.

Många kommuner har stängt flera daghemsavdelningar och innan de hinner rivas eller få annan verksamhet är det bråttom.

Vi har inga pengar till detta säger de flesta kommuner men vad kostar inte barn och ungdomspsykiatrin, som det redan är långa köer till? LVU-hem är också mycket kostnadskrävande.

Försök att se långsiktigt och satsa på de yngre barnen så blir de inte så "dyra" i framtiden.

Barn måste bli sedda och känna att personal orkar bry sig om dem varje dag.

"Barn känner sig liksom hemlösa i sitt inre" läste jag i en artikel och det är en bra beskrivning på hur det är i hela samhället.

Hur många av barnomsorgspersonal och lärare är sjukskrivna till exempel i Falu kommun? Att det är många förvånar mig inte med dessa stora barngrupper.

Det så kallade nyckeltalet som FK skrev om, en vuxen på sex barn i åldern 4-6 år är acceptabelt, men då får gruppen ej bestå av fler än 15-17 barn.

De små barnen från 1- 4 år ska ha en vuxen på 3-4 barn beroende på ålderssammansättning och helst 12 barn i gruppen.

De flesta förskolor är inte dimensionerade för flera och ljudnivån är alldeles för hög. Detta är nu ett arbetsmiljöproblem.

Hur ska personal orka med en bra planering för verksamheten och tycka att arbetet är stimulerande när det i dag tycks vara endast "barnpassning"?

Att arbeta bland barn är ett av de viktigaste arbeten man kan ha men förutsättningarna får vi inte rubba på.

Mera skattepengar måste gå till barnomsorg och skola samt att de föräldrar som så önskar får möjlighet att vara hemma med barnen när de är små.

Föräldrar måste ta sitt fulla ansvar men pressen på dem måste också minska. Vet de att barnen har det bra där de vistas så är mycket vunnet.

Det är politikernas ansvar att se till att de som arbetar bland barn inte är utarbetade. Varje barn måste varje dag få vara med "varma vuxna som har tid". Vi måste göra något åt det nu.

Jag vill även uppmuntra föräldrar och personal att våga starta andra alternativa verksamheter.

F D FÖRSKOLLÄRARE

Mer läsning

Annons