Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk efter före husköpet

Annons

I går berättade tidningen om paret som trots att de köpt ett varudeklarerat hus ändå fick stora kostnader för en mögelskada.

- Fuktskador är det som blir dyrast och sen uppfattas som jobbigast, säger Borlänge kommuns konsumentvägledare Inger Rosendahl.

Hon har flera gånger upplevt att mäklarnas marknadsföring av varudeklarerade hus missleder köparna. Grundregeln är att alltid undersöka så mycket det bara går före ett husköp. Att skaffa sig kunskaper om vad som ska undersökas och hur det ska gå till.

- Det kan bli missförstånd. Om man köper ett hus som är varudeklarerat får köparen inte tro att de inte behöver göra något själva. Undersökningsplikten vilar väldigt tungt på köparen, säger Inger Rosendahl.

Det mäklaren måste göra är att informera köparen om att det är köparens ansvar att undersöka huset. Undersökningsplikten finns reglerad i lag och för att uppfylla den räcker det inte med den så kallade överlåtelsebesiktning, som oftast ligger bakom beteckningar som varudeklarerat. Köparen måste själv ta ett stort ansvar och undersöka el, vatten- och värmesystem, helst med hjälp av fackmän.

En vanlig fråga till konsumentvägledaren är: Varför har inte mäklaren sagt något?

- Köparen vill gärna lägga över ansvaret på andra, säger Inger Rosendahl.

Om det finns en försäkring mot fel i huset är det viktigt att läsa villkoren och se vilka skador den täcker. Saknas en försäkring måste köparen vända sig till säljaren för att kräva ersättning, vilket ofta kan sluta med en tvist i domstol.

Det går att klaga om man upplever att man blivit vilseledd i samband med husköpet, men oftast har mäklaren gjort sitt jobb.

- Om en kund anser att en mäklare inte gjort sitt jobb kan man begära ersättning av mäklarens ansvarsförsäkring. Blir det en tvist kan man vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

Det går också att klaga på en besiktningsman som gjort fel i sin undersökning och kräva ersättning. Även där kan man vid en tvist vända sig till ARN.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons