Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänger Tull öppnar igen

Annons

- Att som i Irland, kunna ta sig en Guiness samtidigt som man kan lyssna på levande folkmusik, var min dröm från början. Sedan kom det här med alla förlorade arbetstillfällen in. Att kunna göra något i bygden.

Men för att få rättigheter att servera öl, behövs matservering. Det behövs ett kök med rejäl ventilation, ett antal varmrätter att välja på, ordentliga toalettutrymmen, ja, en hel del.

Så pubtanken blev till en restaurang. En byggnad med gammalt timmer och gamla takpannor, så att det ska se ut som om byggnaden stått där i 100 år. Dessutom ska det bli totalt 20 bäddar fördelade i fem stolphärbren, varav två redan är på plats. Vid sjön finns en vedeldad bastu på plats.

Tänger Tull var förr i tiden den största tullstationen mellan Hälsingland och Dalarna. Den fanns från 1620 till en bit in på 1800-talet.

- Då gick medeltidens autostrada här, och det fanns massor av gästgiverier. Nu har vi återigen fått en fin väg, som blivit riksväg, förbi här. Men det finns i stort sett inga matställen längs den tio mil långa vägen mellan Falun och Alfta. Jag tror att det finns ett behov.

Håkan hoppas också kunna locka kanotister. Han tänker satsa på fiskning, ridning och hästskjutsar. Timringskurser kommer det också att bli. Håkans fru Eva öppnar en butik på gården, där det ska säljas kläder och souvernirer.

Och framför allt ska det bli folkmusik i Tänger Tull.

- Folkmusiken har alltid legat mig varmt om hjärtat. Detta ska bli en fast punkt för folkmusiken. Vi ska ha levande folkmusik här minst en gång i veckan, säger Håkan.

Hans son Manne har komponerat låten Tänger Tull, som också är namnet på en ny cd-skiva med folkmusik som precis tagits fram.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons